Elma (64) moet rondkomen van slechts vijf euro per week

Elma (64) moet rondkomen van slechts vijf euro per week

In het programma ‘100 dagen in de vergeten wijk’ gaat Nicolaas Veul het gesprek aan met Elma, om met haar in haar administratie te duiken. Elma zit zo diep in de put, dat ze door de bomen het bos niet meer ziet.

Wanneer Veul binnenkomt bij Elma (64), beweert ze in eerste instantie dat het ‘goed’ met haar gaat. Toch komt ze daar al snel op terug.

”Ik ben vandaag helemaal opgefokt. Ik zou afgesloten worden, mijn gas en licht. Ik kan geen 620 euro betalen per maand en mijn huur. Dat lukt niet.”

Elma (64) moet rondkomen van slechts vijf euro per week

Administratie

De maatschappelijk werken die met Nicolaas Veul is meegekomen, doet het voorstel om even in de papieren te duiken. Ze wil erachter komen waar dat bedrag op gebaseerd is, en wil ook een overzicht maken van alle inkomsten en uitgaven. Elma grapt dat ze ‘onder de tafel gaat zitten’.

Nicolaas ziet dat Elma in augustus van dit jaar maar 20! euro overhield voor de hele maand. ”Dus dan leef je van vijf euro per week? Want je hebt geen spaarpot?”

Elma moet lachen om de vraag, maar eigenlijk valt er niet veel te lachen. De 65-jarige vrouw blijkt geen zorgverzekering te hebben, zo erg is het.

Slaap slecht

De maatschappelijk werker wil de administratie van Elma uitzoeken. ”Ja, want ik ben er een beetje moe van. Ik word 65 dadelijk, als ik dat red. Ik kan er niet meer wijs uit worden.”

Elma slaapt nauwelijks, omdat ze vreest dat haar gas en licht worden afgesloten. ”Ik mag geen stress hebben, want ik heb een herseninfarct gehad.”

Niks betaald

Als Nicolaas vraagt of Elma het gevoel heeft dat ze de controle heeft, zegt ze: ”Nee, nee, nee. Ik ben out of control nu.” Ze vindt het echter niet moeilijk om voor zichzelf te zorgen. ”Nee, helemaal niet man.”

Uit het eerste poststuk dat ze openmaken, blijkt dat Elma nog een zorgrekening moet betalen. Dat lukt niet, want Elma is blut. ”Ik heb 2 euro in mijn zak, geloof ik.”

Schuldhulpverlening?

Het lijkt Nicolaas verstandig dat Elma de schuldhulpverlening in gaat. ”Dat is vrijwillig en zij kunnen je verder helpen. Het betekent wel dat zij misschien je budget gaan beheren.”

Elma knikt: ”Dan zijn ze gauw klaar, denk ik.” Nadat ze is gestopt met lachen lijkt het haar wel een goed idee: ”Ja joh, als iets moet gebeuren, dan moet het gebeuren. Simpel.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VPRO (@omroepvpro)

Scroll naar boven