Elly helpt arme mensen en nu wordt haar uitkering afgepakt

In de Rotterdamse wijk Zevenkamp staat Elly Seymor bekend als ‘de moeder van Zevenkamp’. Al jarenlang voorziet ze tachtig mensen per week van voedselpakketten vanuit haar inzet voor de gemeenschap. Echter, nu bevindt Elly Seymor zich in een benarde situatie, want de gemeente beschuldigt haar van fraude en heeft haar uitkering tijdelijk stopgezet. De gemeente eist nu 60.000 euro terug wat vragen oproept op over hoe de overheid omgaat met mensen die zich inzetten voor hun gemeenschap.

Elly’s plek: Een baken van hulp

Het winkelpand op het Ambachtsplein in Rotterdam, genaamd Elly’s Plek, is gevuld met stellingkasten vol tweedehands kleding, huishoudelijke artikelen en voedsel.

Elly Seymor runt hier al jaren een goederen- en voedselbank die een baken van hulp is geworden voor de inwoners van Zevenkamp. Wat begon als een nobel initiatief, groeide uit tot een essentiële steunpilaar voor de gemeenschap.

Inzet voor de gemeenschap

Ondanks haar eigen uitkering vond de gemeente Elly’s inzet voor de wijk nooit een probleem. Haar vrijwillige bijdrage paste binnen het programma Prestatie010, dat werkzoekenden aanmoedigt om betrokken te blijven in de maatschappij. Bovendien mocht ze het winkelpand gratis gebruiken, in afwachting van renovatie.

Een onverwachte wending

Echter, een subsidie voor evenementen die Elly organiseerde, leidde tot een onverwachte wending. Het subsidiegeld werd op haar persoonlijke rekening gestort, via een tussenrekening van het buurtwerk. Hoewel Elly een aparte rekening probeerde aan te vragen, was dit niet mogelijk vanwege bankbeperkingen voor stichtingen.

Dit leidde tot het zien van deze subsidie als extra inkomen naast haar uitkering.

Ondraaglijke last

De gemeente beschuldigde Elly van fraude en stopte haar uitkering, wat haar financieel in een lastige positie bracht. Ze heeft tijdens deze periode schulden opgebouwd en kon haar huur niet betalen. Het gevecht om haar uitkering terug te krijgen heeft haar mentaal en fysiek zwaar belast, Elly is er kapot van: ,,Dit doet echt pijn. Vooral omdat de gemeente weet wat ik allemaal doe.”

Gemeenschap in steun

Ondanks haar eigen tegenslagen, blijft Elly zich inzetten voor de voedselbank en de gemeenschap. Ze ontvangt steun van haar kinderen, vrienden en kennissen, die haar voorzien van maaltijden. Ze is vastbesloten om de mensen die afhankelijk zijn van haar voedselbank niet in de steek te laten.

Het verhaal van Elly Seymor werpt vragen op over hoe de overheid omgaat met individuen die zich inzetten voor hun gemeenschap. Terwijl de gemeente de subsidies als inkomsten beschouwt, blijft Elly vechten voor gerechtigheid. Haar zaak, en vergelijkbare gevallen, roepen op tot een menselijkere benadering van dit soort situaties waarin de inzet voor de gemeenschap wordt gewaardeerd boven bepaalde basis regel.

Zie hieronder een video van Elly:

Over de auteur

Scroll naar boven
------DEBUG------