Elien (24) stapt binnenkort uit het leven: ”Mooi geweest”

Elien (24) is niet ziek maar stapt binnenkort uit het leven

De 24-jarige Elien Vervaet uit het Belgische Lokeren heeft geen zin meer in het leven. Ze stopt er binnenkort mee en heeft groen licht gekregen om naar het hiernamaals te gaan. Maar wat drijft haar eigenlijk tot deze beslissing?

Examen te hoog gegrepen

Tegen Het Nieuwsblad vertelt ze dat ze een datum heeft. Eigenlijk twee. Een om een einde aan het leven te maken, en eentje waarop ze begraven zal worden.

Het gaat helaas niet goed met Elien. Ze is helemaal op door een zware depressie die nu al zes jaar duurt. Het begon met een examen van de opleiding drama.

Dat bleek veel te hoog gegrepen voor Elien. Ze haalt het toelatingsexamen niet en mag daardoor niet beginnen aan de opleiding. ”Ik ben daar heel ongelukkig door geworden.”

Elien (24) is niet ziek maar stapt binnenkort uit het leven

Alles geprobeerd

De vader van Elien, Dirk, vertelt: ”Eigenlijk heeft niemand kunnen zeggen wat er met haar aan de hand was. Ze heeft er alles aan gedaan.”

De vader die binnenkort zijn nog jonge dochter gaat verliezen, heeft er naar eigen zeggen ’tot op zekere hoogte vrede mee’. ”Na zes jaar moeten we vaststellen dat er geen alternatief meer is.”

Muziek

Vorige week ging Elien samen met haar ouders nog naar een concert van Bazart in Amsterdam. ”Even de focus op muziek. Dat was heel fijn.”

Ze kan dus best nog wel genieten. Maar nooit echt. Ik ben veel bezig met fotografie, maar dat is meer een opgave dan een passie ja.’ Ik heb in Amsterdam maar 10 foto’s gemaakt en meer omdat mijn vader het vroeg.”

”Soms word ik er boos van. Nee, boos is een groot woord. Teleurgesteld, dat is het. Dat het niet meer lukt en dat ik niet weet hoe dat komt.”

Niemand snapt het

Elien krijgt veel kritiek op haar besluit om uit het leven te stappen. ”Mensen zeggen: je bent nog zo jong, het gaat allemaal wel over en je kunt nog nee zeggen.”

”Dat ben ik wel beu inmiddels. Wel voel ik me schuldig tegenover de mensen die ik achter zal laten. Maar alles is een opgave en ik heb alles geprobeerd.”

Elien somt op wat ze allemaal heeft gedaan. ”Elektroshocks, esketamine, paardentherapie. Ik heb wel 15 psychiaters en psychologen gezien. Ik ben altijd moe en slaap veel. Van 20.00 uur ’s avonds tot 10.00 uur ’s morgens. Ik ben blij dat ik in dagtherapie zit, want anders zou ik de hele dag piekeren.”

Groen licht

Nu heeft Elien rust, want ze heeft groen licht gekregen om er een einde aan te maken. De huisarts wilde geen goedkeuring geven: ”Hij vindt dat ik te jong ben.”

”Gelukkig gaven twee psychiaters en een arts wel goedkeuring. Sindsdien ben ik afscheid aan het nemen. Veel mensen zal ik nooit meer zien. Dat is wel een rare gedachte, maar het schrikt me niet af. Ik wil rust. Rust die geen enkele pil mij zal kunnen geven”, zo zegt Elien.

Podcast

Ondanks haar situatie heeft Elien nog wel even haar opleiding journalistiek afgemaakt. Als nalatenschap maakte ze een podcast. Daarin vertelt ze over haar euthanasie.

Als haar datum aanbreekt, hoopt Elien dat het daarna echt afgelopen is. Ze wil ook niet naar het hiernamaals. ”Daar geloof ik niet in. Ik hoop dat er niets meer komt. Want ik stop met dit leven omdat ik het niet meer aankan. Maar zoals ik het al eerder zei: Daar hoeft niemand verdrietig om te zijn.”

Scroll naar boven