De Nederlandse autobranche slaat groot alarm. Zij vrezen namelijk dat het electriciteitsnetwerk de grote vraag naar stroom voor elektrische auto’s en vrachtwagens niet meer aankan.
Maximale capaciteit al bereikt
De voorzitter van de RAI vereniging Frits van Bruggen zegt: ”Terwijl het kabinet steeds meer ambities heeft en versnelt, is het ook eerlijk door toe te geven dat het energienetwerk er niet klaar voor is. Sterker nog, er zijn grote uitdagingen zoals in het geval van netschaarste en netcongestie.” Op meerdere plekken in Nederland is inmiddels de maximale capaciteit al bereikt.
Onze algemeen voorzitter Frits van Bruggen slaat tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van #RAIVereniging op 12 januari een laadpaalalarm. Lees alles over het laadpaalalarm op onze website: https://t.co/LzJ9SRMIdZ pic.twitter.com/cT8VoUnHj9
— RAI Vereniging (@RAIVereniging) January 12, 2023
Alles gaat mis
De overheid trok in een eerder stadion 30 miljoen euro uit voor de plaatsing van 105.000 laadplan. De RAI vereniging wil dat er nog minimaal 400.000 bijkomen. ”Anders worden de klimaatdoelen voor 2030 niet bereikt.” Van Bruggen roept op tot investeringen in het stroomnetwerk, dat moet verzwaard worden.
Voor personenauto’s is het nog niet zo’n probleem, maar elektrische vrachtwagen zijn een zorgenkindje. ”Er moeten meer laadstations komen voor trucks. Daarvoor moeten er zware leidingen aangelegd worden en een nieuwe netaansluiting. Dit is niet geregeld binnen een paar weken, maar gaat nog jaren duren.
Waterstof
Tegelijkertijd vindt de RAI vereniging niet dat het kabinet haar ogen sluit voor alternatieve technologie zoals waterstof. ”De focus ligt nu op elektrische batterijen, terwijl ook waterstof, hernieuwbare brandstoffen en plug-in hybrides tot de opties behoren.”