Eindelijk een definitief antwoord op de vraag of er luizen in roze koeken zitten

Hoewel we vaak intens kunnen genieten van onze guilty pleasures, geven we er soms de voorkeur aan om de illusie te koesteren over hun productieproces. De meesten van ons willen waarschijnlijk bijvoorbeeld niet precies weten wat er in een frikandel zit. Maar misschien wel een van de meest bizarre verhalen die de ronde doen, is dat luizen worden gebruikt bij de productie van roze koeken.

Is dit gewoon een hardnekkige fabel of zit er een kern van waarheid in dit sappige gerucht? In dit artikel duiken we dieper in de waarheid achter een van onze geliefde snacks.

De kleurrijke waarheid achter roze koeken

Laten we beginnen met de opvallende roze kleur van deze heerlijke lekkernijen. De prachtige heldere roze tint in roze cakes komt van het kleurstof Carmine. Dit is inderdaad een pigment dat wordt verkregen uit de eieren en lichamen van luizen. Het beestje dat deze roze kleurstof afgeeft, is de zogenaamde cochenilleluis.

Deze luis leeft op cactussen in Zuid-Amerika en Mexico. De luizen worden traditioneel gebruikt door inheemse volkeren om hun textiel en voedsel te kleuren.

Luizen niet alleen in roze koeken

Luizen in je eten klinkt misschien vies, maar ze zijn eigenlijk een veilig en veelvoorkomend ingrediënt. Deze kleurstof, bekend als Carmine (E-nummer E120), wordt gebruikt in verschillende voedingsmiddelen en producten, waaronder roze cakes, gekleurde drinkyoghurt, custard, tomatensoep en zelfs shampoo en make-up.

Als je liever geen luizen eet of veganistisch eet, kan je opzoek naar alternatieve kleurstoffen zoals synthetische varianten of bietensap. Voor de zekerheid kun je ook je eigen roze cakes maken met ons recept.

Scroll naar boven