Einde van een tijdperk: ‘Dierentuin Artis moet dicht’

Einde van een tijdperk: 'Dierentuin Artis moet dicht'

Als het aan de Amsterdamse fractie van de Partij voor de Dieren ligt, sluit Artis binnenkort haar deuren. De partij vindt dat de oudste dierentuin van Nederland moet worden omgebouwd tot een stadspark, waar geen plek is voor ‘opgesloten dieren’.

‘Hoort niet’

Fractievoorzitter Anke Bakker van de lokale PvdD-afdeling noemt Artis een ‘dierengevangenis’ en een ‘museum voor levende dieren’.

Bakker vindt Artis te klein voor grote dieren die in hun natuurlijke leefomgeving gewend zijn aan enorme vlaktes. In Artis is alles gewoon te krap en is het leven voor de dieren veel te eentoning. Als voorbeeld wijst ze de gorilla’s aan. ”Je kijkt toch ook gewoon jezelf aan?”

Einde van een tijdperk: 'Dierentuin Artis gaat sluiten'

Sluiten

Sinds de PvdD bestaat, zijn ze al voornemens om de diertuin te laten sluiten. Bakker benadrukt nog even dat ze op een missie is en wil dat de dierentuin ophoud met te bestaan.

Het moet afgelopen zijn met het opsluiten van die arme dieren. In plaats van Artis moet er een cultureel stadsparij verrijzen. ”Een park waar je gewoon kunt rondlopen. Dan kun je spelen in de verblijven waar vroeger leeuwen en olifanten banjerden.”

Volgens Bakker is er geen behoefte aan Artis, maar is Amsterdam veel beter af met mooie bomen en planten. Dat is pas wat de stad nodig heeft.

Picknicken tussen de egels

De vraag is natuurlijk of dit bewerkstelligd kan worden. Het is ook geen gemakkelijke stad. Bakker wil geen termijn noemen wanneer het afgelopen moet zijn.

De 35-jarige fractievoorzitter wil het echt nog wel zelf meemaken. Als het aan haar ligt kunnen Amsterdammers heerlijk gaan picknicken tussen de vlinders, vogels en egels. Dat lijkt haar een stuk leuker dan kijken naar dieren die in kooien opgesloten zitten.

Wie zijn wij?

Bakker vraagt zichzelf ook af wie de mens is, om te kunnen bepalen over dieren en is van mening dat dieren evenveel rechten hebben. ”Je wil toch aan de goede kant van de geschiedenis staan?” Bakker stelt dat dierentuinen niet meer van deze tijd zijn en noemt ze een overblijfsel uit het verleden.

Einde van een tijdperk: 'Dierentuin Artis moet dicht'

PvdD zoekt steun

De partij komt wel eens vaker met controversiele voorstellen. Recent opperde de partij voor een visverbod in de hoofdstad en kreeg daar geen steun voor van D66.

Volgens Bakker ziet D66 het gewoon niet, omdat die partij zich alleen nog maar focust op lhtbi-rechten. ”D66 is gewoon een discriminatiepartij die niet verder kijkt dan de eigen soort.” Bakker hoopt dat D66 nu wakker wordt en zich achter de PvdD gaat scharen.

Scroll naar boven