Einde contant geld in zicht: deze aankopen zijn verboden vanaf 2025

einde cash geld in zicht

Ben je van plan die langverwachte nieuwe keuken te laten installeren? Misschien ben je wel op zoek naar een nieuwe auto. In dat geval moet je even stilstaan bij het toekomstige einde van contant geld. Wanneer je je spaargeld gaat opnemen, is het niet meer mogelijk om met een stapel bankbiljetten te zwaaien.

Einde contant geld in zicht

Vanaf 2025 verandert er iets belangrijks in Nederland voor iedereen die een grote aankoop wil doen. Betalingen boven de €3000,- in contanten zijn dan namelijk niet meer toegestaan. Dit heeft gevolgen voor vele aankopen, zoals auto’s en luxehorloges die je niet langer contant kan betalen als de prijs boven de €3000,- uitstijgt.

Maar dat geldt ook voor consumenten die bijvoorbeeld een nieuwe televisie of een geluidssysteem willen kopen, of een superdeluxe wasmachine of airconditioner. Alle uitgaves boven een bepaald bedrag vallen onder deze regels. Voor al deze aankopen zul je moeten uitwijken naar alternatieven zoals pinnen, online betalen of financiering.

Gaat contant geld verdwijnen?

Optreden tegen witwassen

De reden voor deze nieuwe regel? De overheid wil harder optreden tegen het witwassen van geld. Grote contante betalingen worden namelijk vaak gebruikt om geld dat niet helemaal zuiver is ‘schoon’ te wassen. Door een limiet te zetten op contante betalingen probeert het kabinet deze route minder aantrekkelijk te maken.

Er speelt ook een Europees aspect mee. Als Nederland zich niet houdt aan de Europese regels, kan dat een flinke financiële tegenvaller betekenen, mogelijk een vermindering van wel € 600 miljoen aan Europese steun. Voortaan is het dus belangrijk om na te denken over grote aankopen.

De meeste grote uitgaven moeten vanaf 2025 via de bank gaan. Dit beïnvloedt hoe je spaart, investeert en geld uitgeeft. Misschien wordt het tijd om je contant geld om te zetten naar digitaal of het te gebruiken voor kleinere dagelijkse dingen zoals de boodschappen.

Scroll naar boven