Soms zit het mee, en soms zit het tegen. Maar voor Efteling-superfan Nijs (18) is het leven momenteel wel heel erg triest. De arme jongen kan namelijk niet naar een genderneutraal toilet in het familiepark. Dat is natuurlijk niet prettig.
Nijs is dol op de Efteling is daar vrijwel wekelijks aanwezig. Hij heeft het enorm naar zijn zin, maar er is een ding waar Nijs ontzettend verdrietig van wordt.
Hij kan in het pretpark niet naar een genderneutraal toilet en dat maakt zijn bezoekjes een stuk minder leuk, zo vertelt hij tegen Hart van Nederland.
”De Efteling is een magische plek waar iedereen gelukkig zou moeten kunnen zijn. Normaliter is dat ook zo. Het is een erg mooi park, waar ik elke week kom.”
”Toch is er voor transgender personen een ontzettend groot obstakel in het park: het ontbreken van genderneutrale wc’s.”
Transgendergemeenschap lijdt zwaar
Om te zorgen dat transgenders zich weer gelukkig voelen in de Efteling is Nijs een petitie gestart. Hj hoopt een groot aantal handtekeningen te verzamelen, zodat het park over zal gaan tot de aanleg van transtoiletten. Dan kan de ‘gemeenschap’ er zonder stress hun behoeftes doen.
”Veel trans personen voelen zich enorm onveilig op de wc. Soms drinken ze de hele dag niets om maar niet naar het toilet te hoeven gaan.”
”Beide scenario’s heb ik zelf meegemaakt en dat wens ik niemand toe”, aldus de over-emotionele transman die gewoon op een genderneutrale wc wil zitten.
Efteling reageert
De begripgroep van De Efteling heeft ontzettend veel begrip voor de situatie. Het park wil namelijk dat iedereen zich in de Efteling thuisvoelt.
”Iedereen moet zich welkom voelen en daarom hebben genderneutrale toiletten onze aandacht”, aldus een woordvoerster van het park.
Begrip voor mannen en vrouwen
Nijs zou al ontzettend gelukkig zijn als er slechts een genderneutraal toilet gebouwd zou worden. Dan zou de gemeenschap weer naar de wc kunnen in het park.
Momenteel is dat onmogelijk. Desondanks mogen toiletten voor mannen en vrouwen van de transman blijven bestaan. Nijs snapt dat er mensen zijn die zich als man of vrouw identificeren.
Maar hoe ziet een genderneutraal toilet er eigenlijk uit?
Nu denk je misschien dat er een verschil bestaat tussen een ‘gewoon’ toilet en een genderneutraal toilet. Verrassing! Het is allebei hetzelfde, met een klein verschil.
Bij een genderneutraal toilet is een slechts een ingang. Binnen zijn de toiletten gescheiden en de urinoirs afgeschermd.
Petitie
Nijs is dus een petitie gestart. Hij wil graag 1.000 handtekeningen verzamelen. In 10 maanden tijd heeft hij al 500 weten te verzamelen. Zijn verhaal vind je hier.