Eerste rookvrije wijk op komst: ”Dit tolereren wij niet langer”

Op dit populaire strand mag vanaf dit weekend niet meer gerookt worden

De gemeente Arnhem wil dat de wijk Presikhaaf een zogenaamde ‘rookvrije wijk’ wordt. Het is dan dus de bedoeling dat er geen mensen wonen die een peukie opsteken. De gemeente en de GGD gaan ook in andere wijken mensen proberen te laten stoppen.

Koploper

Uit onderzoek van het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Kankerbestrijding (KWF) blijkt dat de Rijnstad koploper is als het gaat om het aantal rokers.

Procentueel gezien rookt ongeveer 18 procent van alle Nederlanders. In Arnhem ligt dat percentage wat hoger, namelijk 23 procent.

Eerste rookvrije wijk op komst: ''Dit tolereren wij niet langer''

We weten alles van je

De gemeente gaat best ver; ze schijnen precies te weten wie er rookt en wie niet. Zo is duidelijk geworden dat in de Gulden Bodem, minder dan een tiende van de bewoners rookt.

In de Hommelstraat is het volgens de gemeente niet zo best. Daar hangt een derde van de inwoners aan een sigaret. In nog negen, voornamelijk armere, Arnhemse wijken rookt ongeveer een kwart van de bewoners.

Het stadsbestuur wil verandering. In de kankeratlas van het KWF staat dat inwoners uit bepaalde wijken een grotere kans hebben op longkamer dan het landelijk gemiddelde.

De atlas laat zien dat Arnhemmers in Presikhaaf de grootste kans hebben om vanalles op te lopen. De oorzaak? Sigaretten. Om die reden wil de gemeente hier beginnen met aanpakken.

Stoppen

Het KWF steunt gemeenten die rokers willen aanpakken financieel. Hiermee moet een heel preventieplan worden gemaakt (en ook uitgevoerd). Voorwaarde is dat een gemeente zelf ook meebetaalt.

De gemeente Arnhem is helemaal overtuigt. Met een bijdrage van 10.000 euro per jaar moet Presikhaaf over vier jaar totaal rookvrij zijn. Of bewoners stoppen, of ze zijn eigenlijk niet meer welkom.

Aanpak

In eerste instantie zal er worden geprobeerd mensen te verhinderen te beginnen met roken. Ook wordt er hulp geboden aan mensen die roken.

Het streven is natuurlijk mooi, maar veel bewoners zullen wel andere dingen aan hun hoofd hebben dan stoppen met roken.

Over de auteur