Een vaccin voor de ziekte van Alzheimer kan binnenkort een realiteit worden

Al tientallen jaren worstelt de biotech- en medische gemeenschap met de aanpak van de ziekte van Alzheimer. Hoewel verschillende bedrijven hebben geprobeerd om vaccins voor de aandoening te ontwikkelen, hebben ze tot nu toe weinig succes gehad, omdat velen van hen naar verluidt negatieve bijwerkingen bij patiënten hebben aangetoond. Nu beweert een bedrijf genaamd United Neuroscience dat het dicht bij een doorbraak staat.

Onderzoekers geloven dat de effecten van Alzheimer worden veroorzaakt door twee eiwitten, bèta-amyloïde en tau genaamd. Grote hoeveelheden van beide worden gevonden in de hersenen van mensen met Alzheimer. Hoewel gezonde versies van deze eiwitten essentieel zijn om voedsel aan hersencellen te leveren, vormen beide eiwitten bij beschadiging klonten – plaque genaamd – die zich ophopen in neuronen en rond zenuwcellen, celcommunicatie, metabolisme verstoren en de stroom van voedsel blokkeren.

Resultaten van een klein klinisch onderzoek door United Neuroscience tonen aan dat 96% van de patiënten reageerde op hun nieuwe vaccin tegen Alzheimer – UB-311 genaamd – zonder ernstige bijwerkingen. Bloomberg meldt dat de patiënten een verbeterde hersenfunctie vertoonden en een vermindering vertoonden van de eiwitplaque. “We doen het beter dan de placebo op al deze dingen,” zei Mei NI Hu, CEO van United Neuroscience. “We kunnen nog geen conclusies trekken, maar we gaan de goede kant op.” Na een succesvolle fase II-studie begint het bedrijf momenteel aan zijn derde fase van proeven voor het vaccin.

Het UB-311-vaccin is ontwikkeld door Chang Yi Wang, de moeder van Hu en een legende op het gebied van immunologie en biochemie. Volgens een artikel in Wired over United Neuroscience en het nieuwe vaccin, omvat Wang’s onderzoek voor UB-311 endobody-vaccins – een nieuw veld in de immunologie. Terwijl de meeste vaccins het immuunsysteem van ons lichaam voorbereiden op het bestrijden van ziekten veroorzaakt door bacteriën of virussen die ons bloed binnendringen, helpen endobody-vaccins het immuunsysteem van het lichaam om te gaan met slecht functionerende interne delen van het lichaam die het anders zou negeren.

Wang’s vaccin is volledig synthetisch en combineert een imitatie van een veel voorkomende ziekte met een specifieke reeks aminozuren die alleen aanwezig zijn in het beschadigde beta-amyloïde eiwit en afwezig zijn in de gezonde vorm. Dit veroorzaakt een antilichaam-reactie, waarbij de verwarde eiwitten worden opgeruimd zonder potentieel schadelijke ontsteking te veroorzaken. “We waren in staat om sommige antilichamen te genereren bij alle patiënten, wat ongebruikelijk is voor vaccins,” vertelde Wang Wired over de succesvolle UB-311-studie. “We hebben het over een responspercentage van bijna 100%.”

In het Verenigd Koninkrijk leven momenteel 850.000 mensen met dementie en 500.000 mensen lijden aan Alzheimer. Er zijn vijf medicijnen beschikbaar om symptomen te verlichten – die beginnen met het moeilijk herinneren van recente gebeurtenissen en zich ontwikkelen tot problemen met taal, stemming, motivatie en oriëntatie – maar ze kunnen de progressie van de ziekte niet vertragen of stoppen. “Ze hebben doordachte eerste stappen gezet met deze veelbelovende technologie,” vertelde Eric Reiman, een vooraanstaand onderzoeker en adviseur van Alzheimer bij United Neuroscience, Bloomberg in gesprek over het vaccin.

“Maar dit is nog steeds het begin.” Frank Longo, voorzitter van de neurologieafdeling van Stanford, is ook hoopvol over de nieuwe ontwikkelingen, maar waarschuwt tegen de methode om alleen één van de eiwitten aan te pakken die betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer. Hij merkte ook op dat mensen die UB-311 gebruiken, met de behandeling zouden moeten beginnen voordat ze symptomen zagen en vervolgens om de zes maanden een vervolgdosis zouden krijgen. United Neuroscience richt zich momenteel op het werven van fondsen om een ​​meer overtuigende UB-311-studies uit te voeren. Ze bereiden zich ook voor op proeven van een ander vaccin gericht op de ziekte van Parkinson en een vaccin tegen Alzheimer dat het tau-eiwit bestrijdt.

Deel dit artikel met je vrienden en familie als jij ook hoopt dat dit vaccin een succes zal worden!