Een schoonmaker of thuiskapper contant betalen is om meerdere redenen erg risicovol

De meeste mensen huren wel eens een klusjesman in, of bijvoorbeeld een schoonmaker of thuiskapper. Die worden dan vaak contant betaalt. Financieel gezien scheelt dat behoorlijk, maar verstandig? Dat is het niet.

Contant

Wanneer je iemand cash geld overhandigt in ruil voor (langdurige) werkzaamheden, lijkt dat hartstikke onschuldig. Helaas is het dat dus niet.

Volgens de website Libelle.nl is dat in de eerste plaats zo, omdat het wettelijk gezien niet mag. Als je gepakt wordt, volgt een boete van 4.000 euro.

black leather bifold wallet on persons hand

En dat is niet het enige. Juridisch specialist Jorg van Bladel stelt daarnaast dat wanneer de persoon die voor jou werkt, zijn of haar werkzaamheden niet goed uitvoert, jij bij een contante betaling geen poot hebt om op te staan. Dat is dan wel vervelend.

‘Jij staat 2-0 achter’

Tegen het Algemeen Dagblad vertelt Van Bladel: ”Wie eist, die bewijst. Als jij je huis voor een paar duizend euro zonder btw laat stuken en de stukadoor vergeet twee kamers, dan moet je aantonen dat er een opdracht is geweest.”

”En hoe ga je dat doen zonder geschreven overeenkomst, factuur of overboeking?” Wanneer een dergelijke situatie zich dan voordoet, noemen we dat een wanprestatie.

”Betaal je iemand niet zwart, dan ben je vermoedelijk een overeenkomst aangegaan. Is dat niet het geval, dan sta jij bij een ‘wanprestatie’ met 2-0 achter. Je hebt namelijk geen bewijs van betalen en hebt ook geen aantoonbare garantietermijn. Niet zo slim.”

blue and white can on white table

Risico’s

Advocaat letselschade Mark Visser voegt daaraan toe dat mensen die contant betalen flinke risico’s lopen. ”Valt een schilder die wit werkt van een steiger, dan is de werkgever verzekerd.”

”Wanneer een schilder voor zichzelf werkt, dan betaalt hij/zij zijn eigen schade, of de werkzaamheden nu met of zonder een factuur zijn verricht.”

”De wet biedt een aantal mogelijkheden om schade op andere partijen te verhalen. Als de schilder jouw krakkemikkige ladder leent, loop je als opdrachtgever al risisco.”

Contant betalen niet slim

Wanneer je iemand contant betaalt voor werkzaamheden, ben je ‘nog lang niet jarig’ wanneer jou iets gebeurt. ”Als de kapper een stuk uit je oor knipt, dan kun je hem/haar daar wel voor verantwoordelijk houden. Bewijzen kun je het echter niet. Dus is het niet slim.”

man in black shirt holding black hair brush

”Lukt dat wel, dan zal een rechter ook onderzoeken welk deel onder jouw eigen verantwoordelijkheid valt. Was de kapper nog in opleiding, dan moet je een deel zelf betalen.”

Kortom: wanneer je iemand zwart betaalt, overtreed je niet alleen de wet. Je weet nu ook welke risico’s je loopt en die zijn erg groot. Denk dus goed na voor je contant betaalt.

Scroll naar boven