Eelco (61) is terminaal ziek, maar gaat 2023 tevreden in

Eelco (61) is terminaal ziek, maar gaat 2023 tevreden in

De 61-jarige Eelco Meuleman lijdt aan ongeneeslijke nierkanker en uitzaaiingen in zijn longen. Toch is hij niet verdrietig over zijn naderende dood. ”Hè hè, het is eindig. Ik heb een gelukkig leven gehad. Het is ook wel mooi geweest.”

Een verslaggever van RTL Nieuws bezoekt Eelco in zijn luxueuze appartment in Amsterdam-Noord. Hij woont hier pas een jaar, op de 18e verdieping.

Slecht nieuws

”Het voelt hierboven altijd alsof ik alles onder controle heb.” Vorig jaar, op 10 januari 2022 kreeg Eelco de diagnose. De arts vroeg hem langs te komen en sprak vervolgens de vernietigende woorden: ‘Ik heb heel erg slecht nieuws’ uit. ”Dat er een plekje op zijn nier zat, wist hij al.

Eelco (61) is terminaal ziek, maar gaat 2023 tevreden in
Beeld afkomstig van De Stentor

”Maar de kanker bleek veel verder uitgezaaid te zijn, zo in mijn longen. Dit is mijn doodvonnis, dacht ik. Dat was het ook. Ik werd zelfs een beetje onwel. Van het ene op het andere moment veranderde ik daar in een ongeneeslijk ziek persoon.”

17 maanden

De oncoloog vertelde Eelco dat hij mensen in vergelijkbare situaties gemiddeld nog 17 maanden leven. ”Dat vond ik een mooie stip op de horizon.” Later bleek dat de chemokuren goed aansloegen. Elke drie maanden moest hij een CT-scan ondergaan. ”Dat vond ik vervelend, steeds dat salomonsoordeel.”

In de week voor kerst blijkt dat de tumoren zijn longen ingegroeid zijn. Bovendien is er weer eentje bijgekomen. Eelco weigert nieuwe behandelingen om ‘extra tijd’ te kopen. ”Er is nu geen reden meer voor nieuwe scans. Dat hoeft dus niet meer. Goed nieuws.”

‘Ik hoef niets meer’

Eelco heeft vanaf zijn 18e in de media gewerkt (bij de Volkskrant red.) Dat deed hij met veel plezier en inzet. Maar ook veel druk, veel stress. ”Wat fijn, nu hoef ik niks meer, dacht ik.”

Eelco kijkt uit naar het einde, hoe raar dat ook klinkt. Maar eerst wil hij nog leuke dingen doen. ”Ik wil in juni op vakantie met mijn vrienden. We hebben een schandelijk mooie villa gehuurd op Sicilië. Die heb ik al betaald ook. Maar het is natuurlijk even afwachten of ik het wel haal.”

Geen spoortje angst in zijn stem, als hij het over de dood heeft. “Het zou me eigenlijk wel goed uitkomen als het na die vakantie snel klaar is.”

Scroll naar boven