Edwin gaat opnieuw koran in de fik zetten

Edwin Wagensveld van Pegida wil weer teruggaan naar Arnhem om alsnog een koran in de hens te zetten. Hij heeft de gemeente benaderd en een verzoek ingediend om op 23 maart aanstaande het heilige boek in lichterlaaie te mogen steken.

Geen probleem

Dat meldt burgemeester Ahmed Marcouch die er ook nog bij aangeeft dat hij wettelijk gezien niet mag weigeren om Edwin dit te laten doen.

”Hoe provocerend het ook mag zijn, ik mag niet oordelen over de inhouden.” Marcouch wijst erop dat het OM tot vervolging kan overgaan wanneer er tijdens de manifestatie strafbare feiten worden gepleegd.

Veiligheid

Voordat het allemaal zover komt, gaat Marcouch zich nog wel even buigen over de risico’s die erbij komen kijken. De vorige keer, op 13 januari dit jaar, gingen tegenbetogers helemaal door het lint. Edwin deed meerdere pogingen om de koran in de hens te zetten, maar dat mislukte.

Pegida

Of het nu wel gaat lukken? De autoriteiten gaan kijken of de openbare orde en veiligheid gewaarborgd kunnen worden. Het advies dat de p0litie zal uitvaardigen, is leidend.

Provoceren

Hoewel Edwin de boel dus flink heeft opgenaaid en wederom zal provoceren, waren het de tegendemonstranten die de fout in zijn gegaan. Waarom? Om de eenvoudige reden dat Wagensveld zich ‘gewoon’ aan de wet heeft gehouden. In Nederland mag je een koran in de fik zetten als jij dat wil.

Zo zit de wet in elkaar. Dat je hiermee een hele groep mensen beledigt, is helemaal niet relevant als je puur kijkt naar de wet. Of je dat moet willen is een andere vraag.

En juist om die reden mocht Ahmed Marcouch het niet verbieden. Strafrechtdeskundige Henny Sackers deelt de mening van de burgemeester. Je mag in ons land gewoon godsdiensten beledigen.

Scroll naar boven