Eddy stort 1.800 euro via pinautomaat, maar er wordt slechts 300 euro bijgeschreven

Eddy stort 1.800 euro via pinautomaat, maar er wordt slechts 300 euro bijgeschreven

Stel dat je 1.800 euro via een pinautomaat op je eigen bankrekening wil storten en dat er maar 300 euro wordt bijgeschreven. Het is de Belgische Eddy Beys overkomen. De man is 1.500 euro kwijt en heeft geen bewijs.

Aan Het Nieuwsblad vertelt Eddy wat er gebeurd is. ”Ik had twee minifietsen tweedehands verkocht voor 1.800 euro. Dat geld wilde ik op mijn rekening zetten.”

”Bij de geldautomaat heb ik alle briefjes ingevoerd. Toen kwam er een melding dat enkele biljetten niet ‘conform’ waren.”

”Op de bon die ik kreeg stond geen bedrag. Ik heb meteen het telefoonnummer van het Cashpunt gebeld, maar kreeg toen te horen dat ik mijn bank moest bellen.”

”Vijf minuten later kon ik bij Fortis bank mijn verhaal doen en heb ik een formulier ingevuld. Ik hoorde verder niets meer en ben afgelopen woensdag langsgegaan.”

Eddy stort 1.800 euro via pinautomaat, maar er wordt slechts 300 euro bijgeschreven

”Donderdag werd er 300 euro bijgeschreven, maar ik mis nog 1.500 euro. Mijn bank zegt ‘van niets te weten’. Ik heb weer gebeld en toen kreeg ik te horen dat een onderzoek wekenlang in beslag kan nemen. Daar sta je dan, met helemaal niets.”

Diefstal

Eddy’s vrouw Rosita meldt het voorval op Facebook en krijgt meteen reacties. Iermand meldt haar dat haar storting ook twee weken lang verdwenen was.

Na drie keer te hebben gebeld was het geld bij de vrouw ineens terecht. Eddy en Rosita zijn heel erg boos: ”Het geld wordt ingeslikt en is dan meteen weg. Je kunt niets meer controleren. Het is pure diefstal!”

‘Soms gaat het fout’

Volgens ene Marie Janart van Batopin, uitbater van geldautomaten voor KBC, Belfius, ING België en BNP Paribas Fortis, gaat het ‘soms’ fout.

”Meestal komt dat doordat sommige biljetten te verfrommeld of gescheurd zijn, of omdat er een vreemd voorwerp zoals bijvoorbeeld een paperclip of elastiek rond een stapeltje geld zit.”

Volgens Janart gaat het ”ongeveer één keer op de duizend stortingen fout. Maar elk probleem wordt, doorgaans wel snel, rechtgezet door de bank.”

Vals geld?

Janart wil geen uitspraken doen over de zaak van Eddy, maar wijst erop dat het ‘niet de eerste zou zijn dat er vals geld wordt gestort”.

”Dat geld wordt dan ingehouden en verschijnt niet op de rekening. Het kan ook zo zijn dat het bedrag dat de persoon in kwestie claimt, niet klopt.”

”Hij heeft zich misschien vergist bij het tellen.” Eddy weet niet wat hij hoort. Dat hij zich misrekend zou hebben, of vals geld heeft gestort gaat er bij hem niet in.

”Heel eerlijk, die gedachte heeft ook al door mijn hoofd gespookt. Maar dan zou ik daar graag de bewijzen van zien. 1.500 euro is veel geld en ze kunnen een mens van alles wijsmaken…”

Scroll naar boven