Eddy (80) begraaft zijn vrouw op maandag, krijgt dag later bezoek van ‘bankmedewerker’

Eddy (80) begraaft zijn vrouw op maandag, krijgt dag later bezoek van 'bankmedewerker'

De 80-jarige Eddy Vincent uit het Belgische Brugge kan het nog steeds niet geloven. Afgelopen maandag moest hij afscheid nemen van zijn geliefde echtgenote Jeannine (74). Heel heftig, maar de volgende dag kreeg hij bezoek van ‘bankmedewerkers’ die zijn rekening plunderden.

Eddy is het vertrouwen in de mensheid inmiddels volledig kwijt. Aan verslaggevers van Het Laatste Nieuws vraagt hij of deze wel ‘echte journalisten zijn’. Zo diep geraakt is Eddy.

Fortis

”Ik was dinsdag vlak voor de middag mijn eten aan het opwarmen, toen mijn vaste telefoon ging. Er was een vrouw die zichzelf voorstelde als iemand van Fortis. Ik was eerst wantrouwig en vroeg ‘van welke Fortis, want er zijn er veel’. Toen sprak ze me persoonlijk aan. Eddy, van de vestiging in Sint-Kruis. Ze noemde ook het precieze adres van het kantoor waar ik effectief klant ben. Zo raakte ik overtuigd.”

Pincode

De vrouw maakte Eddy wijs dat er een cyberaanval had plaatsgevonden op zijn bankrekening en dat er direct enkele zaken gecontroleerd moesten worden. ”Er is een medewerker onderweg, hij zal je verder helpen”, werd Eddy verteld. Slechts een paar minuten later ging de deurbel.

De man zag er netjes uitgedost uit. Hij sprak ook perfect Nederlands en Eddy had dan ook totaal geen argwaan. ”Eenmaal binnen vroeg hij mijn bankkaart en een eventuele VISA-kaart. Ook vroeg hij mijn pincode die ik hem meteen heb gegeven.”

Opgelicht

De man en de vrouw aan de telefoon vertellen vervolgens dat Eddy’s rekening toch niet is getroffen door een cyberaanval. De man vertrok daarop, maar wel met Eddy’s bankkaarten. ”Ik had het totaal niet door. Ik besloot me op te frissen, maar bleef toch achter met een vreemd gevoel.”

”Daarop heb ik het verhaal aan iemand in het gebouw verteld en toen kwam de aap uit de mouw. Eddy belt daarop direct naar de bank om alles te laten blokkeren, maar ondertussen is er al 4.800 euro van zijn rekening afgehaald.

Mijn zwakste moment

Nu hij erop terugkijkt kan hij niet geloven dat hij erin is getrapt. ”Ze hebben me gepakt op mijn zwakste moment”, terwijl hij naar een foto van Jeannine kijkt. ”Mijn vrouw is eind maart gest0rven, hier op de stoel. Maandag hebben we afscheid moeten nemen op de begraafplaats.”

”Ik zat met mijn hoofd nog helemaal bij het afscheid, bij Jeannine. Ik was mezelf niet, wat logisch is. Maar hoe wisten ze dat ik klant ben bij Fortis? Hoe hebben ze mijn telefoonnummer weten te achterhalen? Ik begrijp het niet helemaal”, zo zucht hij.

Twee verdachten

Ondertussen kon de politie twee verdachten klissen. Het was een alerte verkoper in een winkel die alarm sloeg toen iemand verdacht veel aankopen deed. Eén van de mannen had effectief de bankkaart van Eddy op zak. Nu is ook gebleken dat Eddy niet de enige was. Bij de politie zijn vier andere meldingen binnengekomen. Het is nu aan justitie om de zaak op te lossen.

Scroll naar boven