Echtpaar na 69 jaar huwelijk uit elkaar gehaald in verpleeghuis

Erica (91) en Bep (99) Nieuwkerk zijn al bijna 69 jaar met elkaar getrouwd. Inmiddels wonen ze allebei in hetzelfde verpleeghuis, maar niet bij elkaar. Er zitten zes verdiepingen tussen de kamers van de twee: ”Ze begrijpen elkaar niet meer.”

Pijnlijk

Dochter José, die net als haar broer Edward om de dag haar ouders opzoekt, vertelt tegen het Algemeen Dagblad dat haar ouders het altijd fijn gehad hebben samen.

”Pap en mam hadden nooit ruzie, het was een harmonieus huwelijk. Maar samenwonen is niet meer mogelijk. Ze snappen elkaar niet meer en krijgen dan woordenwisselingen met elkaar.” Erica en Bep lijken zich neergelegd te hebben bij het feit dat ze gescheiden leven.

Hun dochter vindt het ontzettend pijnlijk om te zien hoe de levens van haar ouders uit elkaar groeien. ”Het voelt zo raar dat ze in hetzelfde huis wonen, maar niet bij elkaar.”

”Pap zit op de afdeling somatiek. Hij lijdt aan depressief, wil rust en gaat om 18.00 uur al naar bed. Mam is vergeetachtig en is druk in haar hoofd. Zij gaat pas rond 21.30 uur slapen. Als ze samen zouden wonen zouden ze elkaar in de weg zitten, het gaat niet meer.”

Verpleeghuis

In 2021 wordt Bep als eerst opgenomen in een verpleeghuis. Hij kreeg corona en het was kantje boord. Dankzij een wonder is hij er bovenop gekomen.

Echtpaar na 69 jaar huwelijk gescheiden van elkaar in verpleeghuis

Erica blijft alleen wonen in hun woning aan de Hendersonstraat uin Rijswijk, waar ze 37 jaar hebben gewoond. Maar dat gaat niet goed. Ze vergeet steeds meer en eet nauwelijks. José en Edward moeten overal briefjes plakken voor de dingen die ze vergeet. Uiteindelijk verhuist ook Erica in 2022 naar het verpleeghuis.

Eenzaamheid

Nu haar beide ouders in het verpleeghuis wonen, merkt José op hoe groot de eenzaamheid onder ouderen is. ”Kinderen die nooit op bezoek komen of er amper tijd voor maken. Ik snap daar niets van. Mijn ouders hebben zoveel voor mij betekend.”

”Voor mij is het zo vanzelfsprekend dat ik iets kan teruggeven nu het minder met ze gaat. Ik kom om de dag bij ze langs. Als het mooi weer is, ga ik naar buiten met ze. Als ik ze dan zo zie genieten, word ik daar zelf ook heel erg blij van.”

Scroll naar boven