Dylan (29) met Down staat een uur in de vrieskou te wachten op een bus niet komt

Dylan (29) met Down staat een uur in de vrieskou te wachten op een bus niet komt

De 29-jarige Dylan heeft het syndroom van Down en zet zich ontzettend hard in voor de maatschappij. Hij helpt bij de Voedselbank, is vakkenvuller in twee supermarkten en helpt ook nog in een koffiehuis. Helaas is hij qua afhankelijk van de bus. En juist die laat het afweten.

Nieuw vervoersplan

Tegen de Belgische website Het Laatste Nieuws vertelt Dylans moeder Elsie dat ze het niet aandurven om eerlijk te zijn tegen hun zoon. Het heeft er echter alle schijn van dat hij zijn zelfstandigheid kwijt is.

Dylan (29) met Down staat een uur in de vrieskou te wachten op een bus niet komt

Dat komt doordat busmaatschappij De Lijn een nieuw vervoersplan heeft ingevoerd. Het gezin kan niet meer rekenen op een belbus, maar moet nu speciaal een bus aanvragen voor hun zoon. En dat is gisteren helemaal misgegaan, want de bus kwam niet opdagen.

Elsie vertelt: ”We hadden een bus besteld en zoals gewoonlijk had ik zijn wekker gezet zodat hij op tijd kon vertrekken. Hij zou mij bellen als hij op zijn werk was. Maar ik kreeg geen telefoontje, dus heb ik hem zelf maar gebeld. Hij stond nog steeds bij de bushalte.”

Dylan blijkt al een uur buiten te staan in de barre vrieskou. Veel kon hij niet meer uitbrengen. Het enige dat hij kon zeggen was: ”Mama, ik heb het zo koud.”

Niemand helpt

Dylans moeder was op dat moment zelf op haar werk en belt haar man Claude. ”Gelukkig kon ik bij uitzondering weg en kon ik mijn zoon oppikken bij de bushalte. Ik heb hem zelf maar naar de Spar gebracht.”

De ouders van Dylan bellen direct naar De Lijn om te vragen waar dit over gaat. Er bleek vanalles fout te zijn gegaan met de bestelde ritten. ”De halte waar hij normaal gesproken klaarstaat, bleek ineens een kilometer verplaatst. Daar kan hij niet op tijd komen als ze een bericht sturen dat de bus onderweg is.”

Dylan (29) met Down staat een uur in de vrieskou te wachten op een bus niet komt

Zelfstandigheid

De ouders hopen op een oplossing, maar moeder Elsie heeft daar een hard hoofd in. ”We hebben zo lang geoefend op deze ritten en het was eindelijk gelukt. Op deze manier kan Dylan onmogelijk nog de bus nemen. Ooit is hij een keer uitgestapt bij de verkeerde halte, en kon de weg naar huis niet meer vinden.”

”Toen heeft hij mensen aangesproken die voor hem naar ons gebeld hebben, zodat we hem konden oppikken. Zolang wij niet zeker weten dat de rit verloopt zoals we in gedachten hebben, houden we hem veiligheidshalve thuis.”

Dat dit geen oplossing is, spreekt voor zich. ”Voor hem is dit zijn plezier. Hij kan daarnaast ook niet de hele dag thuisblijven.”

Scroll naar boven