Duizenden Oekraïense vluchtelingen verkiezen hotels boven gastgezinnen

Duizenden Oekraïense vluchtelingen verkiezen hotels boven gastgezinnen

Tenminste 32.000 huishoudens hebben aangeboden Oekraïense vluchtelingen in huis te nemen. Erg nobel, maar volgens Trouw lukt het in de praktijk niet om gezinnen ook daadwerkelijk te plaatsen. De krant meldt dat op basis van een onderzoek van Takecarebnb.

De eerste vertragende factor die ervoor heeft gezorgd dat het plaatsen nauwelijks van de grond kwam, was het screenen van gastgezinnen. Dat is nu eindelijk gebeurd, maar nu dient zich het volgende probleem aan: er is bijna geen vraag naar opvang bij particulieren. De ongeveer 40.000 in Nederland woonachtige Oekraïners geven massaal de voorkeur aan voor hen ingerichte hotels, vakantiehuizen of leegstaande kantoorpanden.

Voelt ‘heel tegennatuurlijk’

Directeur Robert Zaal van Takecarebnb vertelt in een video dat het ”heel tegennatuurlijk” voelt dat er onder Oekraïners weinig tot geen behoefte bestaat om bij wildvreemde mensen in huis te gaan wonen. De hoofdreden voor het gebrek aan belangstelling is volgens Zaal te wijten aan ”voldoende plekken in de gemeentelijke opvang”.

VVD verbaasd: Hoe kan dit nu?

Malkis Jajan is VVD-fractievoorzitter in Enschede. In het programma Goedemorgen Nederland op NPO1 verklaart hij erg verbaast te zijn dat er zo weinig gebruik wordt gemaakt van het aanbod van gastgezinnen. In Enschede hebben ongeveer 200 Oekraïners inmiddels een gastgezin gevonden.

YouTube video player

Jajan: ”We zijn ook heel actief geweest in het promoten daarvan en vertellen dat het ook kan. Op dat gebied valt er nog veel te halen.”

Asielopvang

Het gaat in Nederland niet goed met asielopvang over het algemeen. Zou het geen oplossing zijn om asielzoekers en ook statushouders vanuit Ter Apel over te plaatsen naar gastgezinnen?

Het is niet duidelijk of gastgezinnen ook zitten te wachten op asielzoekers uit bijvoorbeeld Marokko of Afghanistan. Wat ook mogelijk zou kunnen zijn, is om Oekraïense vluchtelingen vanuit hotels over te plaatsen naar gastgezinnen, zodat de mensen uit veilige landen weer kunnen doorstromen naar hotels.

Dat vindt Jajan geen goed plan. “Wij zien in onze eigen stad dat het draagvlak voor Oekraïense gezinnen anders is dan voor de normale asielzoekers. Er komt wel ruimte vrij, maar wij moeten kijken in hoeverre wij daar gebruik van kunnen maken.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven