Duistere voorspelling: Steeds meer Nederlanders krijgen kanker

Duistere voorspelling: Steeds meer Nederlanders krijgen kanker

Het aantal landgenoten dat gediagnostiseerd wordt met de verschrikkelijke ziekte kanker zal in de loop de jaren fors toenemen. Het Integraal Kankercentrum Nederland verwacht dat in 2032 zo’n 1.4 miljoen Nederlanders deze slopende ziekte hebben.

Althans, het IKNL voorspelt dat in 2032 zo’n 1,4 miljoen mensen kanker hebben, of hebben gehad. Dat is een belangrijke nuance.

156.000 gevallen

In 1989 kregen 56.000 mensen te horen dat zij kanker hadden. Drie jaar geleden, in 2019, waren er maar liefst 118.000 nieuwe diagnoses en als de voorspellingen kloppen loopt dat aantal in 2032 op tot 156.000 personen. Het instituut heeft overigens niet alle vormen van kanker meegerekend.

Zo zijn een veel voorkomende vorm van huidkanker en een voorstadium van borstkanker bewust niet meegenomen in het onderzoek. Zou dat wel het geval zijn, dan staat Nederland in 2032 een gruwelijk aantal van 232.000 nieuwe diagnoses te wachten. Dat zijn maar liefst 26 gevallen per uur.

Sigaretten en alcohol

Het IKNL wijt de verwachte ‘explosieve stijging’ van het aantal kankerpatiënten onder meer aan vergrijzing. Daarnaast is het instituut van mening dat veel mensen erg ongezond leven. Sigaretten, alcohol, overgewicht en te weinig beweging zijn allemaal potentiële risicofactoren die de kans op kanker vergroten.

Duistere voorspelling: Steeds meer Nederlanders krijgen kanker

Scroll naar boven