Duiker brengt gevonden trouwring terug, eigenaar smijt hem meteen weer het water in

Robert-Jan Ousen maakt veel mensen gelukkig met zijn duikwerk. Met de nadruk op bijna iedereen. Want toen hij recent een trouwring opdook, had dat niet de gewenste uitkomst.

Duiken

Terwijl het hevig waait over de Reeuwijkse plassen, trekt Robert (46) zijn duikerspak aan. Hij neemt zijn metaaldetector er ook bij.

Duiker brengt gevonden trouwring terug, eigenaar smijt hem meteen weer het water in

”Thuis zeggen ze wel eens: jij ademt metaaldetectie.” Dagelijks gaat hij het water in om verloren spullen op de duiken. Dan kun je denken aan portemonnees, mobiele telefoons, ringen met de as van mensen die niet meer onder ons zijn en ga maar door.

Hij doet het al 19! jaar. En dus heeft hij menigeen gelukkig gemaakt door gevonden spullen te retourneren aan eigenaren of eigenaressen.

Trouwring

Maar soms is een eigenaar wat minder blij met de komst van Robert. ”Een stel had ruzie gekregen en de man had woedend zijn trouwring in het water gegooid.”

Duiker brengt gevonden trouwring terug, eigenaar smijt hem meteen weer het water in

”Daar kreeg hij later spijt van en hij belde me of ik de ring voor hem zou willen opduiken.” Het duurde eventjes, maar toch vond Robert de ring.

”Dus ik helemaal blij naar die man toe. Ik trof hem laaiend aan. ”Ik ben blij dat ik van dat wijf af ben, schreeuwde hij. Hij pakte de ring en smeet hem weer terug het water in.”

Bijzondere voorwerpen

Robert-Jan heeft in bijna twee decennia veel bijzondere dingen opgedoken. ”Oude Romeinse munten, Middeleeuwse dingen enzovoort.”

De meeste waarde hecht hij aan dierbare spullen. Wanneer mensen echt blij zijn dat ik iets heb teruggevonden. En dat is niet eenvoudig.”

Hij gebruikt een speciale techniek om met zijn meteendetector over de grond te schuiven. Hij wil het ecologisch systeem niet verstoren.

Niet rijk

Het is overigens niet zo dat hij rijk wordt van zijn gevonden voorwerpen. ”Ik vraag alleen een kilometervergoeding. Ook een beetje geld voor onderhoud van de spullen.”

”We bewaren alles en verkopen niks, want misschien komt er ooit wel iemand die een ring kwijt is en wat is er dan mooier om de ring te kunnen geven. Daar kan geen bedrag tegenop.”

 

Scroll naar boven