Drugsverslaafden verdrietig: ”GHB door oorlog in Oekraïne veel te duur”

Drugsverslaafden verdrietig: ''GHB door oorlog in Oekraïne veel te duur''

De oorlog in Oekraïne veroorzaakt niet alleen prijsstijgingen in supermarkten, aan de pomp en op onze gasrekening. Ook hardnekkige drugsgebruikers hebben te maken met tegenvallers. Zo is GHB enorm in prijs gestegen, tot woede van veel verslaafden.

De oorzaak van de prijsstijging? Het stilvallen van de belangrijkste aanvoerlijnen van GBL, een essentiële grondstof voor de normaliter zo goedkope drug. Volgens politiewoordvoerder Eric Passchier lopen die lijnen juist via Oekraïne en Polen.

Problemen groot

Als verslaafden hun drug niet meer kunnen betalen en dus noodgedwongen moeten stoppen, lijkt dat in eerste instantie erg positief.

De Brabantse verslavingszorgorganisatie Novadic-Kentron denkt daar anders over. Preventiemedewerker Alex vreest dat probleemgebruikers die moeten stoppen, dieper in de problemen kunnen raken. Ze kunnen bijvoorbeeld overstappen op andere drugs, maar kunnen ook de criminaliteit in gaan.

Daar komt nog eens bij de eerste GHB-verslaafden zich inmiddels bij ziekenhuizen hebben gemeld, omdat zij zonder het goedje last krijgen van ernstige ontwenningsverschijnselen.

Uitkering niet genoeg voor verslaving

Tegen het Algemeen Dagblad doet verslaafde Jan (gefingeerde naam) zijn verhaal. ”Ik heb geld geleend van familie en ook van vrienden om GHB te kunnen blijven gebruiken.”

Hij legt uit dat het voor de oorlog allemaal veel beter was. ”Ik kocht elke week een liter GBL en maakte daarmee gewoon mijn eigen GHB op zolder. Daar kon ik een week mee vooruit. Die GBL kostte me 50 euro, maar nu kost het 300 euro. Dat is erg duur, want met mijn uitkering heb ik maar 60 euro te besteden.”

Jan is sowieso het haasje, want de gemeente merkte op dat er ‘bedragen’ op zijn rekening werden gestort. Nu moet Jan in totaal 6.000 euro van zijn uitkering terugbetalen. ”In termijnen, dat wel, maar toch.” Jan ziet het GHB-leven niet meer zitten en heeft zich aangemeld bij Novadic-Kentron, om zijn verslaving de rug toe te keren.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven