Dramavakantie voor gezin uit Breda: dochtertje op Turkse ic, familie niet verzekerd

Dramavakantie voor gezin uit Breda: dochtertje op Turkse ic, familie niet verzekerd

Wat een heerlijke vakantie had moeten worden in Turkije, is voor een gezin uit Breda uitgelopen op een vakantie die ze nooit meer zullen vergeten. De zevenjarige dochter van Maan en Andy belandt op de IC, maar de familie is niet goed verzekerd…

Al op de allereerste dag in het Turkse Bodrum gaat het helemaal mis. Nivin (7), de dochter van Andy en Maan is kortademig. Een verpleegkundige in het resort oordeelt dat het meisje een dokter moet zien.

Binnen no time staat er medisch vervoer voor de deur. Bij het gezondheidscentrum willen de Turken eerst weten waar ze verzekerd is. ”Anders zouden ze haar niet eens behandelen”, aldus moeder Maan.

Geen buitenlanddekking

Een telefoontje naar zorgverzekeraar CZ wijst uit dat een deel van de kosten door de familie zelf opgehoest moeten worden. Maan dacht dat alles vergoed zou worden.

”Maar we hebben geen buitenlanddekking in het pakket. Ik zit altijd al bij CZ, had een aanvullende verzekering maar die blijkt nu veranderd. Dat wist ik helemaal niet. Ik heb ook geen reisverzekering omdat ik dacht dat alles gewoon goed geregeld was. Maar ik wist het echt niet.”

Voor vertrek al niet lekker

Voordat het gezin naar Turkije ging, was Nivin al niet lekker. Ze had zelfs een longontsteking. Door de antibiotica ging het al wat beter en de dokter gaf uiteindelijk telefonisch akkoord om op vakantie te gaan. Zonder dat hij het meisje uberhaupt gezien en ook gecheckt had.

Turkije

In het vliegtuig gaat alles goed. Nivin is vrolijk en speelt met andere kids. Maar na aankomst in Bodrum gaat het mis. Nivin kan niet goed ademhalen.

Stiefvader Andy denkt dat het komt door ‘vervuilende bussen’ en omdat het al laat in de avond was toen het gezin arriveerde. Maar de volgende ochtend is het niet beter.

De dokter maakt longfoto’s en concludeert dat Nivin bronchiolitis heeft, een ernstige verkoudheid in de longen. ”Ze zat helemaal vol met slijm.”

Na een behandeling mag het meisje terug naar het resort. Maar wanneer ze daar aankomen gaat het weer mis. ”Ze was bleek en heel erg suf. Haar borstkas kwam heel hoog.”

Nivin wordt met spoed naar de eerste hulp gebracht. ”Met gillende sirenes gingen we door Bodrum. Wij zaten voorin, maar ik kon de paniek bij de verplegers horen. Het enige dat Nivin nog kon uitbrengen was: ‘Mama, ik stik’. Ik dacht echt: ik moet mijn kind straks in een kist terugsturen. Ik bereidde mezelf er al op voor.”

Gillen

Nivin wordt direct naar de IC gebracht. ”Later vertelde de longarts dat hij voor haar leven had gevreesd.” In de tussentijd komt de familie te weten dat hun dochter naar een privékliniek is gebracht.

Dramavakantie voor gezin uit Breda: dochtertje op Turkse ic, familie niet verzekerd

Na een paar dagen op de IC mag Nivin wederom terug naar het resort. ”Ineens begon ze daar te gillen. Ze werd helemaal wit, haar ogen bleven staan en ze reageerde nergens meer op.” Nivin viel flauw en komt af en toe weer bij. Voor de derde keer wordt ze naar de eerste hulp gebracht.

Ook nu werd Nivin direct opgenomen en beademd. ”Het was zo gek. De volgende dag hadden we weer een spelend kind. En in de avond gebeurde hetzelfde: ” zat ze gillend in het ziekenhuis’’, vertelt Andy. Wat het precies was, weet het stel nog steeds niet.

De rekening

Na wederom een aantal dagen in een privékliniek, krijgt Nivin toestemming om terug naar Nederland te vliegen. De opluchting is groot wanneer de familie heelhuids aankomt.

Maar de nachtmerrie is nog niet voorbij, want de rekening komt binnenkort. Moeder Maan: ”Ik heb er slapeloze nachten van. We weten niet hoeveel we zelf moeten betalen.”

Andy vult aan: ”We hebben al wat spullen van waarde verkocht om geld in te zamelen.” Ook hebben ze een crowdfunding opgestart in een poging minimaal 50.000 euro op te halen.

”Ja, het is dom dat we geen reisverzekering hadden, maar door al onze andere verzekeringen dacht ik oprecht dat alles wel goed zat hoor.”

Scroll naar boven