Doodzieke vader (68) met drie kinderen op straat gezet

Doodzieke vader (68) met drie kinderen op straat gezet

De gemeente Den Haag heeft zeer ernstige fouten gemaakt in de zaak van de Marokkaanse Hamouch (68), die noodopvang voor hem en zijn drie kinderen van 10, 7 en 6 heeft geweigerd. Daardoor heeft het gezin wekenlang op de vloer van een kantoorpand moeten slapen.

Hamouch deed in mei 2021 zijn verhaal tegen het Algemeen Dagblad. Na een scheiding kwam hij met zijn kinderen bij een vriend te wonen. Die vriend kwam niet veel later bij een tragisch tramongeluk om het leven, waarna diens familie eiste dat Hamouch en zijn kinderen de woning zouden verlaten.

Kinderen in gastgezinnen

Toen hij naar het Daklozenloket ging, kreeg hij te horen dat ze hem niet konden helpen. Wel wilden ze zijn kinderen van hem afpakken en plaatsen bij gastgezinnen. Dat wilde Hamouch natuurlijk niet. ”Ik laat mijn kinderen niet in de steek, zij zijn alles voor mij.”

De gemeente wilde hem ook geen postadres geven, waardoor er geen kinderbijslag en kinderbudget werden gestort. ”Ik ben 67 jaar, ik ben oud en ziek”, zo zei hij. ”Ik heb altijd keihard gewerkt en nooit voor problemen gezorgd. Het enige dat op dit moment nodig heb, is hulp.”

Moskee

Uiteindelijk krijgt het gezin onderdak in een hotel. Daarna zorgt de moskee as-Soennah voor een tijdelijke woning, waar ze inmiddels bijna twee jaar verblijven. De gemeente zou een permanente woning zoeken, maar die is er nog steeds niet. Met Hamouch gaat het inmiddels erg slecht. De situatie zorgt voor gezondheidsproblemen.

Rechtbank

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de gemeente hard in de fout is gegaan. Verweten wordt dat de gemeente niet heeft meegenomen dat Hamouch naar eigen zeggen zwakbegaafd is, hij niet goed kan horen, geen Nederlands spreekt en enkele medische aandoeningen onder de leden te hebben. Volgens de rechter had de gemeente hier op zijn minst onderzoek naar moeten doen.

Hamouch is zelf te ziek om te reageren, maar een van zijn dochter laat aan het Algemeen Dagblad weten blij te zijn met de uitspraak. De gemeente heeft nog niet gereageerd, maar zal toch echt met een woning moeten komen.

Scroll naar boven