Doodzieke Tiny (69) wacht al 5 maanden op thuiszorg: ”Ik kan niet meer”

Doodzieke Tiny (69) wacht al 5 maanden op thuiszorg: ''Ik kan niet meer''

De Telegraaf opent vandaag met een tragisch verhaal over de ernstig zieke Tiny. De vrouw (69) wacht al vijf maanden tevergeefs op thuiszorg.

Tiny kreeg afgelopen zomer te horen dat ze longkanker heeft. Omdat haar gezondheid snel achteruitgaat, kan Tiny niet meer zelf douchen en zichzelf aankleden. Ook lukt het haar niet haar stoma te verzorgen en heeft ze last van een open wond die niet heelt.

Zorgverzekeraar

De vrouw heeft geen mantelzorger op wie ze kan terugvallen. Om die reden vroeg de wijkverpleegkundige  vorig jaar in augustus thuiszorg aan. Inmiddels zijn we 5! maanden en tientallen brieven verder. De verzekeraar heeft nog altijd geen akkoord gegeven.

Verdrietig

Tiny is enorm verdrietig over deze gang van zaken. ”k zit mijn leven lang al bij deze verzekeraar en heb altijd keurig mijn premie betaald. Nu ik het nodig heb, geven ze niet thuis.” Tiny krijgt gratis zorg van thuiszorgmedewerkers uit de buurt die zich haar lot aantrekken. Tiny: ”Ik voel me zo schuldig dat zij hier niet voor betaald krijgen. Ik lig daar ’s nachts vaak wakker van. Wat moet ik als zij ermee stoppen?”

Langer thuiswonen waar het kan, dat is de boodschap van minister Helder (Langdurige Zorg) aan ouderen. Er zit weinig anders op. Het kabinet-Rutte II besloot in 2013 tot de sluiting van alle verzorgingshuizen. Daarnaast komt er tot 2040 geen verpleeghuisbed meer bij.

Scroll naar boven