Dodenherdenking krijgt in veel plaatsen een Oekraïense tint

Op 4 mei is het Dodenherdenking in Nederland. We staan dan stil bij alle omgekomen Nederlandse militairen en burgers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar kiezen een aantal steden en dorpen ervoor om ook stil te staan bij slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Zo leggen Oekraïense inwoners in Lochem bijvoorbeeld kransen, terwijl in IJsselmuiden Oekraïnse en Nederlandse kinderen gedichten voordragen. In Almelo gaan vluchtelingen liedjes zingen bij een concert in de Grote Kerk

Volkslied Oekraïne

Er zijn ook plekken waar er nog meer aandacht wordt besteed aan Oekraïne, zoals in Aalsmeer. Na de gebruikelijke twee minuten stilte, wordt eerst het Wilhelmus afgespeeld, waarna het Oekraïnse volkslied ten gehore gebracht zal worden.

In Diemen wordt eveneens stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. Bij de kranslegging speelt een harmonie een patriottisch Oekraïens lied “als uiting van medeleven met de bevolking van Oekraïne”.

Twitter

Op Twitter zijn de reacties gemengd over het voornemen stil te staan bij de situatie in Oekraïne. Sommige mensen vinden het een goed initiatief, terwijl anderen er geen begrip voor kunnen opbrengen.

Een Twitteraar schrijft bijvoorbeeld: “Bij welke andere oorlogen hebben we dit eerder gedaan?”

Iemand anders schreef: “Dit land is echt compleet gestoord geworden! Nogmaals wij hebben niets met de Oekraïne het is soeverein!En dan bij de dodenherdenking het Oekraïnse volkslied! Dat land is door en door corrupt ! Nederland is knettergek geworden!!!😡😡😡😡”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven