Dodelijke ziekte onder konijnen uitgebroken: ‘vaccineren noodzakelijk’

Dodelijke ziekte onder konijnen uitgebroken: 'vaccineren noodzakelijk'

Volgens het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) gaat de zeer besmettelijke en voor konijnen dodelijke infectie RHDV-2 momenteel rond. Het centrum raadt mensen aan hun konijn te laten vaccineren, om zo te voorkomen dat het diertje sterft.

Het centrum laat aan Hart van Nederland weten in de tweede helft van dit jaar elke maand vier tot zes meldingen binnen te hebben van dode konijnen. Per melding ging het vervolgens om 2 tot 25 dood gevonden dieren.

Zeer dodelijk

Rabbit Hemorrhagic Disease Virus, RHDV-2, is een variant op het klassieke RHD-virus dat bekend is als ziekteverwekker onder konijnen. RHDV-2 dook in 2015 voor het eerst in Nederland op. Het virus is daarna niet meer weggeweest. Dit jaar zijn er wel veel slachtoffers.

Konijnen besmetten elkaar

Konijnen infecteren elkaar met het virus. Dat kan op een aantal manieren gebeuren. Door contact, maar ook doordat de dieren in aanraking komen met elkaars uitwerpselen.

In uitwerpselen van roofdieren die een besmet konijn hebben gegeten, kan een levensvatbaar virus achterblijven. Honden en katten zijn niet gevoelig voor de ziekte, maar konijnen dus wel. DWHC raadt mensen met klem aan hun konijn zo snel mogelijk te laten inenten.

Scroll naar boven