Dit zijn de 10 meest gebruikte recepten van 2023

round and blue ceramic bowls and plates

Welke recepten domineerden onze keukens in 2023? Waar hunkerden we massaal naar, zowel in alledaagse gerechten als in opkomende trends. Laten we eens kijken naar de meest populaire recepten van het afgelopen jaar. Eet smakelijk!

In de keuken duiken!

In 2023 zagen we een opmerkelijke balans tussen makkelijke recepten en gezonde maaltijden. Mensen zochten naar gerechten die zowel voedzaam waren, als lekker. Dit resulteerde in een fascinerende mix van traditionele favorieten en innovatieve creaties. Het eerste recept op onze lijst is een klassieke lasagne, maar met een twist: vegan, plantaardige ingrediënten. Dit gerecht belichaamt de moderne benadering van comfort food – rijk, bevredigend, maar toch bewust van gezondheid en duurzaamheid.

Globale smaken in lokale keukens

De tweede trend van 2023 was de opkomst van internationale smaken. Als voorbeeld, de populariteit van Koreaanse bibimbap onderstreept onze groeiende liefde voor wereldkeukens. Dit gerecht, een kleurrijke mix van rijst, groenten, ei en vlees, werd niet alleen gewaardeerd om zijn smaak, maar ook om zijn veelzijdigheid en aanpassingsvermogen aan individuele smaken en diëten.

Eenvoud

Eenvoudige, maar heerlijke recepten wonnen ook terrein. Denk aan de klassieke spaghetti aglio e olio, een toonbeeld van minimalistisch koken. Met slechts een paar ingrediënten – knoflook, olijfolie, chili en spaghetti – bewijst dit gerecht dat minder soms meer is. Het succes van dit recept ligt in zijn vermogen om met eenvoudige ingrediënten een rijke en diepe smaak te creëren.

Gezonde snacks

Een andere trend was de focus op gezonde snacks. Zo werd hummus, een Midden-Oosterse dip gemaakt van kikkererwten, tahin, knoflook en citroensap, enorm populair. Zijn veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen maakten het een favoriet voor tussendoortjes en als bijgerecht.

Comfort food

De populariteit van gemoderniseerde comfort food recepten bleef stijgen. Zo werd een versie van macaroni en kaas, maar dan met volkoren pasta en een saus op basis van groenten en minder vet, een hit. Deze trend benadrukt onze wens om bekende gerechten gezonder te maken zonder in te boeten aan smaak.

Soepen en stoofpotjes

Traditionele soepen en stoofpotjes maakten een comeback, met een focus op verse, lokale ingrediënten. Een voorbeeld hiervan is een rijke tomatensoep, vaak geserveerd met een scheutje room of een topping van verse kruiden. Deze gerechten werden gewaardeerd om hun comfort en eenvoud.

Experimenten met bakken

Bakken bleef een favoriete bezigheid, waarbij bananenbrood een van de meest gemaakte recepten was. De eenvoud en flexibiliteit in ingrediënten, zoals het toevoegen van noten of chocoladestukjes, maakten het een geliefde keuze.

Salades

Salades namen ook een prominente plaats in. Een voorbeeld is een quinoasalade met een mix van verse groenten, noten en een lichte dressing. Dit soort salades werden geprezen om hun voedzaamheid en frisheid.

Desserts

Tenslotte, de trend van gezondere versies van klassieke desserts zette door, met bijvoorbeeld avocado-chocolademousse als een favoriet. Deze mousse combineert de romigheid van avocado met de rijkheid van cacao, wat resulteert in een decadent, maar toch relatief gezond dessert.

In conclusie, de meest populaire recepten van 2023 weerspiegelen een divers palet aan smaken en stijlen. Het overkoepelende thema is de wens om gerechten te creëren die zowel voeden, als gezond zijn, maar ook makkelijk. Het antwoord op onze vraag ligt dus niet alleen in de specifieke recepten, maar ook in de onderliggende trends van gezondheid, eenvoud, en culturele diversiteit in onze keukenkeuzes.

Scroll naar boven