Dit wordt de eerste cashloze gemeente in ons land: ”Dit is een test”

Dordrecht is hard op weg om een van de eerste Nederlandse steden te worden die cashloos gaat worden. En dat is een zorgelijke ontwikkeling.

Geldautomaten

Grote banken zoals ING en ABN AMRO hebben hun pinautomaten verwijderd in hun filialen. Daarmee wordt het niet meer mogelijk om geld te pinnen.

Dit wordt de eerste cashloze gemeente in ons land: ''Dit is een test''

En daar stopt het niet, want het is ook niet langer mogelijk om contante transacties aan de balie af te handelen. Opnemen en storten? Helaas.

Het zorgt voor veel onbegrip bij de inwoners van Dordrecht, die hier stomverbaasd over zijn. En het lijkt niet te stoppen. Op de website van Indepen.eu staat meer.

Uitfaseren

Zij melden van meerdere ‘betrouwbare bronnen’ binnen de banksector vernomen te hebben dat hun verwachtingen zijn dat geldautomaten landelijk uitgefaseerd gaan worden.

De beslissing om contant geld in financiële transacties te verminderen, zou genomen zijn op het ‘hoogste niveau’, waarmee gedoeld wordt op directies.

Bankmedewerker

Ook een bankmedewerker uit de Randstad uit zijn verbazing over een recent gemoderniseerd filiaal. Hij zegt: ”Ze hebben nu een trendy en uitnodigend interieur, maar de optie om contante transacties af te handelen is volledig verdwenen. Wat is het doel van dit filiaal?”

Dit wordt de eerste cashloze gemeente in ons land: ''Dit is een test''

”Waar kan ik geld storten?”

De geldautomaten die bij de ABN AMRO aan de Stationsweg zaten, zijn al een tijd geleden weggehaald. Maar nu zijn er ook geen automaten meer binnen.

Het is ook niet mogelijk om contant geld op te nemen of te storten aan de balie. De bank heeft ‘niet langer contant geld’. Nu heeft ING ook haar automaat in het centrum weggehaald. De paar andere apparaten zijn vaak buiten gebruik en werken dus niet.

Een oudere vrouw die een envelop bij zich draagt vraagt: ”Waar kan ik geld storten?” Uiteindelijk kan ze terecht bij een van de twee automaten op het Statenplein. Typerend: een automaat werkt niet.

‘Test voor de maatschappij’

In Dordrecht kun je al geruime tijd niet meer met contant geld betalen in parkeergarages in het centrum. Iedereen die met geld in hun zak de garage inreed, werd in de val gelokt.

Automobilisten konden wel naar binnen, maar niet naar buiten. De ‘bankenbron’ spreekt van een ’testfase’. ”Ze (de banken) kijken nu of de samenleving dit accepteert.”

”Het gebeurt in heel Europa. Dit is beleid en komt van een hoger niveau. Ze willen alles controleren en het is bedoeld om het witwassen van geld te voorkomen.”

Veel moeite doen

Meerdere bronnen bij banken bevestigen dat het opnemen van grote spaartegoeden in cash zeer lastig is. Een klant zal hier zeer veel moeite voor moeten doen.

Je kunt maximaal 10.000 euro opnemen bij de geldautomaten die er nog zijn. Daarna zul je moeten kijken waar nog andere automaten staan.

 

Scroll naar boven