Geld is vaak een ontzettend moeilijk onderwerp om het over te hebben. Je gaat niet zomaar aan alle aanwezigen op een verjaardag vertellen hoeveel je verdient. Maar waarom eigenlijk niet? Waarom heerst daar eigenlijk zo’n taboe op?
Jan Modaal
In dit artikel vertellen we je op basis van cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) hoeveel de gemiddelde Nederlander jaarlijks binnenharkt met werken, of natuurlijk met graaien als beroepswerkloze. Dat zijn er helaas ook best veel.
Iedereen kent de term Jan Modaal. Met modaal wordt het inkomen bedoeld dat het meest vaak voorkomt in ons land. Dat getelent natuurlijk iets anders dan het gemiddelde inkomen.
Het modale inkomen ligt veel lager dan het gemiddelde inkomen. Hoe dat komt is eenvoudig te verklaren. Mensen die heel veel centjes verdienen, krikken het gemiddelde flink omhoog.
Modale inkomen
Wanneer je een eerlijk beeld wilt creëeren, kun je dus het best kijken naar het modale inkomen. En dat doen we dus ook.
Iets meer dan 50 jaar geleden beurde Jan Modaal omgerekend 5.559 euro per jaar. In 2022 lag dat bedrag op 38.000 euro. Dit jaar is dat bedrag gestegen naar 40.000 euro, oftewel 3.333 euro per maand.
Dat is dan wel bruto, want Ome Belastingdienst eist helaas ook nog een fors gedeelte op. Het ellenlange gedoe in Oekraïne en asielzoekers moeten natuurlijk ergens door gefinancierd worden.
Als je dat geld er nog vanaf trekt, komt je uit rond de 2.680 euro per maand. Netto dus. Het vakantiegeld zit hier al bij in, dus eigenlijk is het nóg minder.
Gemiddelde salaris
Het gemiddelde salaris ligt daarentegen een stuk hoger, namelijk 3.814 euro bruto per maand. Dit zijn wel mensen in loondienst en ondernemers bij elkaar gerekend.
Uit prognoses blijkt dat het modale inkomen tussen 2026 en 2030 komt te liggen op 51.500 euro per jaar. Dat klinkt mooi, maar ondertussen stijgen de kosten natuurlijk ook mee.
Onze vraag aan jou: scoor jij een beetje oké in vergelijking met het gemiddelde? Laat het weten in de reacties!