Dit salaris verdient een boa, een beroep dat respect verdient

Handhaver

In het programma Vandaag Inside werden buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA) recent flink door de mangel gehaald. Özcan Akyol en Johan Derksen hadden de grootste lol om het beroep, maar dat sloeg nergens op.

BOA

Als je het ons vraagt, verdient het beroep veel respect. En dat niet alleen, want er is veel vraag naar en er staan dan ook veel vacatures open. In dit artikel vertellen je welk salaris een boa verdient.

‘Als je niets kan…’

Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, maakte BOA’s met de grond gelijk. Hij zei letterlijk dat als je ‘niets kan’, je dan maar boa wordt. Johan Derksen en René van der Gijp vonden het hartstikke grappig. De dag erna werden boa’s uitgelachen op straat.

Het zorgde ervoor dat Vandaag Inside iets deed wat ze maar heel zelden doen: er werd excuses gemaakt. Wilfred Genee zei dat het allemaal wel ‘iets minder’ had gekund.

Wat betekent BOA?

Afijn, een boa staat dus voor buitengewoon opsporingsambtenaar. Volgens de overheid is een boa/handhaver ook wel de schakel tussen de p0litie en burgers. Je bent een aanspreekpunt en je kunt burgers aanspreken op foutief gedrag. Tijdens het surveilleren houd je de naleving van de regels goed in de gaten.

Mocht je dat constateren, dan dien je op te treden. Dit kan met een pittig gesprekje, een waarschuwing, een boete of met een telefoontje naar de p0litie. Onderstaand alle taken op een rij:

  • Openbare orde en veiligheid handhaven
  • Mensen aanspreken op overlastgevend gedrag
  • Hulp verlenen bij kleine incidenten
  • Burgers vriendelijk te woord staan en informeren
  • Ingrijpen door iemand staande te houden, te fouilleren of sancties uit te delen
  • Misstanden in het gebied doorgeven aan desbetreffende instantie

Wat verdient een BOA?

Die taken zijn allemaal best wel belangrijk, maar de hamvraag is natuurlijk: wat verdient een BOA? Je hebt verschillende rangen en standen binnen het handhaversvak. Ook is het inkomen afhankelijk van leeftijd, maar ook van ervaring op de straat.

Wanneer je net BOA wordt, verdien je een salaris van zo’n 2.200 euro bruto per maand. Ben je al jaren BOA, dan kan het bruto maandsalaris de 3.000 euro aantikken.

Welke salarisschaal BOA?

Er zijn nog meer factoren die meespelen bij het salaris van een BOA, bijvoorbeeld waar je voor werkt. Ben je BOA bij de overheid, bij de NS, of in het openbaar vervoer?

Er bestaan dus verschillen. Als je exact wilt weten wat een BOA verdient, neem dan een kijkje in de CAO. Daar vind je alle benodigde informatie.

Scroll naar boven