Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je kaas eet voor het slapengaan

brown and green labeled pack

Kaas wordt niet vaak genoemd als hét voedingsmiddel voor een gezonde levensstijl of een goede nachtrust. Sterker nog, sommigen beweren zelfs dat het eten van kaas ’s avonds kan leiden tot nachtmerries en slapeloosheid. Maar is er enige waarheid in deze beweringen, of is het gewoon een broodje aap?

Mythe van de kaasnachtmerries

Het idee dat het eten van kaas voor het slapengaan kan leiden tot onrustige dromen en een verstoord slaappatroon zit diepgeworteld in onze cultuur.

Echter, recent onderzoek werpt een ander licht op deze kwestie en suggereert dat kaas juist kan bijdragen aan een goede nachtrust, dankzij bepaalde voedingsstoffen en vitamines die het bevat.

Tryptofaan voor een vredige nachtrust

Kazen met een laag vetgehalte, zoals mozzarella of ricotta, zijn rijk aan het aminozuur tryptofaan. Dit aminozuur staat bekend om zijn vermogen om serotonine te bevorderen, een neurotransmitter die ontspanning en slaap opwekt.

Dus, het nuttigen van kaas kan je daadwerkelijk helpen om te ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen. Als kaas niet jouw favoriete keuze is, kan je ook overwegen om voedingsmiddelen zoals kalkoen, zalm of pompoenpitten toe te voegen aan je avondmaaltijd, omdat ze eveneens rijk zijn aan tryptofaan.

Calcium voor stressvermindering

Kaas is niet alleen een smakelijke lekkernij, maar ook een uitstekende bron van calcium, wat goed is voor je botten maar ook helpt om stress te verminderen en je zenuwstelsel te kalmeren.

Als je vaak ’s nachts wakker ligt vanwege zorgen en gepieker, kan het eten van kaas je helpen om deze stress te verminderen en een vreedzamere slaap te bevorderen.

Andere slaapvriendelijke voedingsmiddelen

  • Magere eiwitten: Voedingsmiddelen zoals kip, kalkoen en tofu zijn rijk aan tryptofaan en kunnen je helpen om een goede nachtrust te bevorderen.
  • Noten en zaden: Amandelen, walnoten en zonnebloempitten zijn goede bronnen van magnesium, dat kan helpen om spieren te ontspannen en een rustige slaap te bevorderen.
  • Groene bladgroenten: Spinazie en boerenkool zijn rijk aan calcium en kunnen bijdragen aan stressvermindering.
  • Kruidenthee: Kamillethee en valeriaanwortelthee staan bekend om hun kalmerende eigenschappen en kunnen je helpen om te ontspannen voor het slapengaan.

Voedingsmiddelen die je wakker houden

Aan de andere kant zijn er voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je een goede nachtrust wilt hebben:

  • Cafeïnehoudende dranken: Koffie, zwarte thee en sommige frisdranken bevatten cafeïne, wat je alert en wakker kan houden.
  • Alcohol: Hoewel een drankje voor het slapengaan slaperigheid kan veroorzaken, kan alcohol ook de slaapkwaliteit verminderen en leiden tot een onrustige slaap.
  • Zwaar, vet voedsel: Vetrijk voedsel kan leiden tot spijsverteringsproblemen en brandend maagzuur, wat je ’s nachts wakker kan houden.

Kortom, het eten van kaas voor het slapengaan hoeft geen nachtmerries of slapeloosheid te veroorzaken. In feite kan kaas, vanwege zijn tryptofaan en calciumgehalte, bijdragen aan een betere nachtrust. Onthoud echter dat iedereen anders is, dus experimenteer met verschillende voedingsmiddelen en ontdek wat het beste voor jou werkt om die welverdiende vredige slaap te krijgen.

Scroll naar boven