Dit is waarom je, zelfs met de kou, altijd met open raam zou moeten slapen

Dit is waarom je, zelfs met de kou, altijd met open raam zou moeten slapen

De zomer is voorbij, al is het momenteel nog niet zo koud. Maar ook als het kouder wordt, is het essentieel om te zorgen dat je jouw slaapkamer goed ventileert. 

Open raam

Dat klinkt wellicht niet zo aantrekkelijk, aangezien je energierekening daarmee een stuk hoger wordt (de verwarming draait overuren in de winter). Toch raden experts aan om je woning goed te luchten. En ja: ook wanneer het buiten hartstikke koud is.

Wanneer de winter straks aanbreekt, doen de meeste mensen er alles aan om de kou buiten de deur te houden. Daarmee kun je je energierekening nog enigszins in de hand houden.

Dit is waarom je, zelfs met de kou, altijd met open raam zou moeten slapen

Maar volgens Puk van Meegeren, energie-expert van Milieu Centraal, moet je daar helemaal niet aan denken. Je gezondheid is veel belangrijker.

”Ventileren kost wat energie, maar dat is geen verspilling, want je hebt het gewoon nodig voor gezonde lucht in huis”, zo laat ze optekenen.

Ventilatie

Onderzoek wijst uit de de lucht in veel slaapkamers enorm ongezond is. Dat komt doordat mensen te weinig ventileren. Het raam openen helpt dan natuurlijk.

Van Meegeren stelt dat je verwarming aanzetten en je raam openen zo ongeveer het domste is dat je kunt doen. ”Zelf slaap ik met een extra deken.”

”Wanneer je een raam op een kiertje zet, gaat het ook niet ineens vriezen in de slaapkamer. Het wordt misschien een graad of tien, maar het gaat niet vriezen.”

Dit is waarom je, zelfs met de kou, altijd met open raam zou moeten slapen

Slaapkwaliteit!

En een raam openen in je slaapkamer is nog ergens goed voor. Volgens Jelle Laverge, docent aan de Universiteit Gent, draagt ventilatie bij aan de slaapkwaliteit.

”Om je goed uitgerust te voelen de dag erna, is goede luchtkwaliteit van belang. Slapen met het raam open helpt. Ook val je er makkelijker door in slaap. Je hebt een wat koudere temperatuur nodig om de kerntemperatuur van je lichaam naar beneden te brengen.”

“We merken vrij consistent dat mensen die in een ruimte slapen met goede luchtkwaliteit, ’s ochtends zelf vinden dat ze beter hebben geslapen en zich beter uitgerust voelen”, zegt Laverge.

Beslagen ramen

Wanneer je de ramen potdicht houd, beslaan deze vaak. Dat komt door enkel glas en vocht dat mensen uitstoten. Op langere termijn zou dit ook tot schimmels kunnen leiden.

“Het loopt langs het glas naar beneden en verzamelt onder aan je raam”, zegt Boerstra. “Schimmelgroei is het laatste wat je wil in je slaapkamer. Het geeft schimmelsporen af en die adem je in tijdens het slapen. Dat is ongezond en dan ben je later helemaal slecht af.”

Scroll naar boven