Dit is momenteel de goedkoopste supermarkt in Nederland

Dit is momenteel de goedkoopste supermarkt in Nederland

Op Hart van Nederland en de Telegraaf lezen we vanmorgen dat de prijzen van boodschappen momenteel de pan uitreizen. In slechts een half jaar tijd, moet je voor producten als rijst, groenten en brood meer dan 15 procent extra betalen.

14 supermarkten

Dat concludeert de Consumentenbond na uitvoerig onderzoek. Zij hebben speciaal voor jou 14 supermarktketens onder de loep gelegd.

Het goede nieuws hieraan is dat zij je daardoor kunnen vertellen waar je nog betaalbaar boodschappen kunt doen. Oftewel: wat de goedkoopste supermarkt in Nederland is.

Boodschappen

De producten waarvoor je fors meer moet betalen, waren suiker (78 procent), bloemkool (54 procent) en bruine bollen die per zes zijn verpakt (43 procent).

De sterkste stijgingen werden waargenomen in december vorig jaar en in januari 2023. In die periode werden gemiddeld op dagbasis zo’n 150 producten in prijs verhoogd.

Dit is momenteel de allergoedkoopste supermarkt in Nederland

Afname?

Sindsdien merkt de Consumentenbond op dat het aantal prijsverhogingen, maar ook de prijzen zelf weer afnemen. Een van de voorbeelden die hierbij wordt aangedragen is de prijs van een liter zonnebloemolie. Vorig jaar ontstond daar opeens een run op.

De prijs van een liter steeg toen van 1,99 euro naar 3,99 euro. Daarna daalde de prijs weer naar 3,09 euro. Nog steeds duur, maar iets minder.

Dat gold ook voor een pakje huismerkroomboter van Albert Heijn. Die ging van 2,65 euro naar 3,19 euro. Inmiddels betaalt een klant hier 2,89 euro voor.

Goedkoopste supermarkt

In totaal werden de prijsontwikkelingen van meer dan 100 basisproducten vergeleken bij in totaal 14 supermarktketens. In het onderzoek wordt expliciet vermeld dat er gekeken is naar ‘budgetmerken’. Wanneer een artikel niet beschikbaar was als zodanig, werd er gekeken naar het huismerk.

En dan nu het antwoord op de vraag der vragen: wat is momenteel de goedkoopste supermarkt van Nederland? Het zal je wellicht niet verbazen, maar dat is Dirk.

Deze supermarkt is de concurrentie een enorme stap voor: de prijzen liggen maar liefst 11 procent onder het gemiddelde. Heb jij geen al te groot budget? Dan raden we je aan de Spar te vermijden. Dat is namelijk de duurste supermarkt in ons land. De prijzen liggen hier maar liefst 20! procent hoger dan het gemiddelde.

Kassa

Vorige maand waagde ook het televisieprogramma Kassa zich aan een onderzoek. Zij vergeleken de tarieven bij in totaal 5 supermarkten.

Het zal je wellicht niet verbazen, maar ook hier kwam Dirk als goedkoopste uit de bus. In hun onderzoek werd de Aldi als duurste supermarkt aangewezen.

Waar ga jij altijd boodschappen doen? En ben je van plan om ergens anders boodschappen te gaan doen nu je weet wat de duurste/goedkoopste supermarkt is? Laat het ons weten in de reacties. We zijn enorm benieuwd!

Scroll naar boven