Dit is momenteel de allerduurste supermarkt in ons land

Dit is momenteel de allerduurste supermarkt in ons land

Boodschappen worden alsmaar duurder. Het is niet gek dat consumenten zich een hoedje schrikken bij de kassa. Toch verschillend de prijzen per supermarkt ontzettend. Eerder deed Kassa al onderzoek naar wat de goedkoopste en de duurste supermarkt van Nederland is.

Supermarktprijzen

In Nederland is de inflatie ontzettend hoog. Gemiddeld zijn de prijzen van boodschappen gestegen met ruim 13 procent en dat is fors.

De term gemiddeld is belangrijk, want dat betekent dus dat sommige producten maar liefst 35 procent in prijs gestegen zijn. Als oorzaken bedenken supermarkten allerlei excuusjes. Dat varieert bijvoorbeeld tot de weersomstandigheden, het stijgen van de grondstofprijzen en het gedoe in Oekraïne.

Het stijgen van de prijzen is niet het enige. Fabrikanten passen ook vaker een sluw trucje toe, waardoor je zonder dat je dat merkt ineens minder inhoud krijgt voor dezelfde prijs die de supermarkt rekent. Toch zijn er inmiddels veel mensen die het door hebben.

En dan is er nog iets aan de hand. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat sommige supermarkten (Albert Heijn) soms aanbiedingen ‘vergeten’ door te rekenen.

Dit is momenteel de allerduurste supermarkt in ons land

Kortom, het is tegenwoordig flink puzzelen waar je jouw boodschappen kunt doen. Als je die in Nederland doet tenminste, want in Duitsland zijn ze nog veel goedkoper.

Verrassende uitkomsten

Afijn, het is toch prettig om te weten wat nu daadwerkelijk de goedkoopste supermarkt, en de duurste supermarkt van ons land is. En daarom is Kassa wederom op onderzoek uitgegaan.

In zes verschillende supermarkten heeft Kassa 27 verschillende producten aangeschaft. Dit zijn alledaagse producten zoals brood, waspoeder en sinaasappelen.

In tegenstelling tot het vorige onderzoek, zijn de prijsverschillen nu nog groter. En wat blijkt? Niet alleen de prijzen, maar ook de prijsstijgingen verschillen per supermarkt.

De goedkoopste supermarkt van Nederland

Veel mensen denken op voorhand dat de Aldi of de Lidl het goedkoopst is. Maar dat is niet het geval. Dirk heeft de prijzen dan wel met 13,5 procent verhoogd; toch blijven ze de goedkoopste supermarkt van Nederland.

De 27 gekochte producten kosten bij elkaar 56,46 euro. Op de tweede plek staat de Lidl. Hier rekende Kassa een bedrag af van 61,21 euro. Dat is toch een verschil van bijna vijf euro. Dat geld kun je natuurlijk ook ergens anders aan besteden. Toch?

De duurste supermarkt van Nederland

Wanneer je naar de Aldi gaat, ben je feitelijk een dief van je eigen portemonnee. Hier betaalde Kassa maar liefst 66,46 euro en dat is exact 10 euro meer dan bij Dirk.

De Jumbo is met een totaalbedrag van 65,36 euro de op één na duurste supermarkt. Plek drie wordt ingenomend door de Albert Heijn. Het kassabonnetje noteerde daar 64,84 euro.

Dit is momenteel de allerduurste supermarkt in ons land

Verschillen

Zoals je ziet zijn er grote verschillen. Door slim te winkelen (als er een Dirk bij jou in de buurt zit tenminste) kun je flink besparen.

Maar ook als er geen Dirk in de buurt is, kun je de Aldi beter links laten liggen. Dan nog een statistisch feite: Jumbo is de supermarkt die de prijzen het hardst omhoog gooide, namelijk met 16,99 procent. Lidl gooide er gemiddeld 9,07 procent bovenop.

Scroll naar boven