Dit is hoeveel fooi je moet geven in een restaurant of op het terras

Dit is hoeveel fooi je moet geven op een terras of in een restaurant

Dit weekend ervaren we in Nederland eindelijk weer lekkere temperaturen. En dus zitten de terrassen, de strandtentjes en andere horecagelegenheden weer stampvol. Maar als de rekening komt, hoeveel fooi geef je dan eigenlijk?

Omroep West is in de materie gedoken, want fooi is een heikele kwestie. Een deskundige vertelt daarom precies hoe het zit.

Fooi

Wellicht heb je zelf in de horeca gewerkt en op een terras gelopen. Dan weet je: de fooi is het allerlekkerst. Maar sommige mensen geven niets.

Wanneer de rekening komt, vragen veel mensen zich af: geef ik fooi en zo ja, hoeveel precies? Afronden, maar is het niet te veel, of juist te weinig?

Dit is hoeveel fooi je moet geven op een terras of in een restaurant

Laten we voorop stellen dat fooi geven niet verplicht is. Er bestaan dus ook geen officiële regels voor. Toch wordt het in de horeca vaak gedaan.

Volgens etiquettedeskundige Reinildis van Ditzhuysen vinden sommige mensen fooi geven overdreven. ”Iemand doet zijn werk, waarom zou je die dan extra belonen? Dan ontstaat het beeld dat medewerkers zielepieten zijn, denken sommigen.”

Hoeveel fooi

Volgens Van Ditzhuyzen kun je stoppen met piekeren over de hoogte van fooi. ”Ontvangers zijn altijd blij als je ze wat extra geeft. Elke euro is meegenomen.”

Toch moet horecapersoneel wel zijn best doen. ”Als het eten slecht is, je moet lang wachten of de ober ziet er onverzorgd uit, dan geef je gewoon niks.”

”Maar als je helemaal tevreden bent, is het gebruikelijk om wel fooi te geven. De richtlijn ligt op ongeveer tien procent. Geef je honderd euro uit, dan is dat dus een tientje.”

‘Zeur niet’

Volgens Van Ditzhuyzen moeten mensen ook weer niet ’te krenterig’ zijn. ”Een rekening ga je niet afronden op 50 cent ofzo. Als je fooi geeft, moet je het goed doen.”

Dit is hoeveel fooi je moet geven op een terras of in een restaurant

”Als de rekening 18 euro bedraagt en je betaalt met een bedrag van 20 euro, dan ga je ook niet een euro terugvragen. Dat is niet netjes.”

Aan de andere kant is dat wel typisch Nederlands, aldus de expert. ”Zo calvinistisch en zo kneuterig. We hebben het in dit land nog steeds erg goed, dus mensen moeten niet zo zeuren.”

Cash geld

Wat je in ieder geval maar beter niet kunt doen, is fooi geven middels je bankpas. ”Dan weet je niet of het in de zakken van de baas verdwijnt.

”Zorg altijd dat je muntgeld bij je hebt. Dan kun je de fooi contact geven. Een werkgever verdient meer dan een werknemer, dus die mag niet meedelen in de fooi.” De FNV Horecabond deelt die mening. ”Nee, dat vinden wij inderdaad helemaal niet zo’n goed idee. De fooi is voor werknemers.”

Service inclusief

En dan, ter afsluiting: In 1988 is het fooienstelsel in de Nederlandse Horeca afgeschaft. Sinds dat moment zijn de prijzen dus inclusief.

Scroll naar boven