Dit bedrag mag je belastingvrij bijverdienen naast je baan

Heb jij toevallig tijd over naast je vaste baan en wil je graag wat extra centjes binnenharken? Volgens de wet mag je namelijk bijverdienen naast je werk. Helemaal regelvrij is dat echter niet. En daarom duiken wij voor jou in de materie.

Belastingvrij bijverdienen

Wanneer je online zoekt op ‘belastingvrij bijverdienen’, zijn er talloze website die hier nogal misleidend over berichten. Je krijgt daardoor de indruk dat je mag bijverdienen, zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. We vallen direct met de deur in huis: dat klopt niet.

Volgens de wet is je ‘belastingvrije bijverdienste’ het bedrag dat je per jaar belastingvrij mag verdienen. Maar het is echter niet zo dat je dit mag verdienen naast je vaste baan.

Dit bedrag mag je belastingvrij bijverdienen naast je baan

Belastingen worden namelijk berekend over je totale inkomen. Voor 2023 ligt dit bedrag op 8.520 euro per jaar. Is jouw totale jaarinkomen, van eventueel verschillende banen samen, hoger dan dat bedrag? Dan moet je daar dus gewoon belasting over betalen.

Studenten

Alleen mensen die op jaarbasis minder dan 8.520 euro verdienen, kunnen in de praktijk belastingvrij werken. Verreweg de meeste mensen verdienen veel meer.

Een uitzondering hierop zijn vaak studenten. Zij werken meestal een klein gedeelte van hun tijd en krijgen een uurloon dat vrij laag ligt.

De gemiddelde student kan dus wel belastingvrij werken. Maar let op: verdien je als student meer dan het belastingvrije bedrag? Dan loop je de kans op het verliezen van studiefinanciering. Het wordt dus aangeraden om hier goed op te letten.

Twee banen: heeft dat zin?

En dan de hamvraag: heeft het zin om een bijbaan te nemen naast je vaste baan? Volgens Nationale Nederlanden moet je vooral twee banen nemen als je dat ‘leuk’ vindt.

”De afwisseling van werk kan je werkplezier vergroten. En natuurlijk is het extra geld altijd welkom.” Maar reken jezelf niet te snel rijk. Vaak moet je achteraf belasting betalen over de inkomsten uit je tweede baan. En dus houd je daar veel minder van over.

Maar goed, het is nu ook weer niet zo dat je niets overhoud aan een tweede baan. In tijden van steeds meer armoede in ons land, is geld altijd welkom.

Scroll naar boven