Dit absurde tarief moet je nu betalen om je rijbewijs te halen

Dit absurde tarief moet je nu betalen om je rijbewijs te halen

Je rijbewijs halen; sommige mensen beginnen er al mee voordat ze 18 jaar zijn. Anderen vinden het wel eens tijd worden op latere leeftijd. Hoe dan ook is het in Nederland een dure grap om je autopapiertje te halen. En nu is er slecht nieuws, want het wordt nog duurder.

Rijbewijs

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) heeft een berekening gemaakt van wat het kandidaten gemiddeld kost om een rijbewijs te halen.

Het lijkt zo ongeveer per maand duurder te worden. De kosten overstijgen de 3.000 euro inmiddels. In amper twee jaar tijd is het meer dan 600 euro duurder geworden.

3.060 euro

Om precies te zijn kost het gemiddeld 3.080 euro om je rijbewijs te halen. Om tot deze cijfers te komen, heeft het CBR in totaal 3.100 geslaagden kandidaten naar hun kostenplaatje gevraagd. Onderstaand zie je gedetailleerd waaruit de kosten nu precies opgebouwd zijn:

  • € 2.300 rijlessen (80% van de kandidaten betaalt tussen €45 en €61 voor een uur les
  • € 120 theorie-examen (gemiddeld 2 tot 3 x € 48)
  • € 500 rijexamen (gemiddeld 1 tot 2 x 125,75 + kosten rijschool + 1 rijles voor examen)
  • € 160 bijkomende kosten: Gezondheidsverklaring, eventueel tussentijdse toets (dit doet 40 % van de kandidaten x €125,75 + kosten rijschool), pasfoto’s en rijbewijs aanvragen bij gemeente

43 lessen

Het CBR heeft becijfers dat kandidaten gemiddeld 43 lesuren nodig hebben. De prijs van een rijles varieert momenteel van zo’n 45 tot 61 euro. Het tarief verschilt per rijschool. Bij de ene duurt een les een uur, maar bij andere rijscholen is dat wat korter, of juist langer.

Theorie-examen

Het theorie-examen afleggen kost in 2024 maar liefst 48 euro. Dat is een stijging van maar liefst zeven euro ten opzichte van 2023. Nog een bijzonder feitje: uit statistieken blijkt dat slechts 40 procent van de kandidaten in een keer slaagt.

Wat vind jij van deze prijzen? Laat het weten in de reacties en vergeet niet om dit artikel te delen, zodat nog veel meer mensen dit kunnen lezen!

Scroll naar boven