Dit absurde tarief moet er nu betaald worden voor een bromfietsrijbewijs

In Nederland mag je vanaf de leeftijd van zestien jaar beginnen met rijlessen voor je bromfietsrijbewijs. Je moet dan wel eerst geslaagd zijn voor het theorie-examen bromfiets. In dit artikel vertellen we jou wat het halen van dat rijbewijs tegenwoordig kost.

vespa, motor scooter, vehicle

Theorie-rijexamen bromfietsrijbewijs

Zoals gezegd moet je voordat je begint met lessen, eerst het theorie-examen met succes hebben voltooid. De kosten van zo’n examen bedragen in de basis 41 euro.

Dat bedrag kan afwijken. Als je het examen per post aanvraagt, komen er verzendkosten bij. Laat je een rijschool het examen aanvragen? Dan is dat altijd duurder dan wanneer je het zelf aanvraagt.

Grote verschillen

Wanneer je eenmaal gaat lessen, is het handig om te weten dat de kosten van een les bij elke rijschool anders zijn. De prijzen verschillen dan ook behoorlijk van elkaar.

Volgens informatie op de webite van het CBR liggen de kosten van bromfietsles tussen de 35 en 55 euro per uur. Dat is heel erg fors.

Hoeveel rijlessen?

Anders dan bij een autorijbewijs, heb je voor een bromfietsrijbewijs veel minder lessen nodig. De gemiddelde leerling neemt tussen de 4 en 6 lessen.

Dit absurde tarief moet er nu betaald worden voor een bromfietsrijbewijs

Maar dit is natuurlijk per persoon afhankelijk. De een heeft nu eenmaal wat langer nodig dan de ander. En dat is helemaal niet erg!

Praktijkexamen bromfietsrijbewijs

Wanneer je voldoende lessen hebt gehad en er ‘klaar’ voor bent, zul je een praktijkexamen moet afleggen. Het CBR rekent daar een bedrag van 130! euro voor.

Dit bedrag wordt door je rijschool overgemaakt aan het CBR. Maar hier is nog niet alles mee gedekt. Er moet ook betaald worden voor:

  • Administratiekosten
  • Gebruik lesbrommer
  • Een instructeur
  • Een rijles voor examen (optioneel)

Kortom, die kosten komen er ook nog bij. En dan moet je nog betalen voor het rijbewijs zelf. De gemeente hanteert hier een tarief voor van 44.65 euro. Heb je het rijbewijs met spoed nodig? Dan wordt hier nog eens 34,10 euro extra voor in rekening gebracht.

Totale kosten

Het halen van een bromfietsrijbewijs is zeker geen goedkope zaak. We willen je erop wijzen dat je goed moet kijken naar de tarieven die rijscholen rekenen met betrekking tot lessen. Desondanks ben je alsnog enkele honderden euro’s kwijt. En dan moet je de scooter zelf nog kopen 😉

Wil jij weten wat je in 2023 moet betalen voor het halen van je autorijbewijs? Daar hebben wij recent ook een artikeltje over gemaakt. Die kun je HIER lezen.

Scroll naar boven