Directeur IEA: ”Europa wacht horrorwinter zonder Russisch gas”

Energiebedrijven waarschuwen klanten: stop verlagen termijnbedrag

Europa staat een horrorwinter te wachten als het niet ogenblikkelijk begint met voorbereidingen op een volledige stop van Russisch gas. Dat zegt directeur Fatih Birol van het Internationaal Energieagentschap in de Financial Times.

Birol roept regeringen daarom op maatregelen te nemen en smeekt huishoudens zo zuinig mogelijk te doen met gas. Als het Kremlin besluit de gastoevoer richting Europa volledig te staken, is dat voor Europa het ”zwartst mogelijke scenario”, zo stelt de directeur.

Hij stelt voor dat regeringen zo snel mogelijk maatregelen nemen, zodat de vraag naar gas omlaag gaat. Ook moeten alle kerncentrales in Europa open blijven, in welke (verouderde) staat deze momenteel ook verkeren.

Nederland: kolencentrales op volle toeren

Nederland beseft dat het vijf voor 12 is en laat kolencentrales op volle toeren draaien. Met de opgewekte energie moeten de gasreserves worden aangevuld.

CDA vreest voor drama

Henri Bontenbal is Tweede Kamerlid voor het CDA en tevens energie-expert. Hij vreest voor een vreselijke winter omdat ons land volgens hem niet goed genoeg voorbereid is. Omdat hij denkt dat het ‘kat- en muisspelletje’ tussen Europa en de Russen nog maanden zal duren en naar verwachting ook in de toekomst nog vaker zal voorkomen, wil hij dat bespaard gaat worden.

”Enige oplossing”

Zowel het CDA als de IEA draagt een oplossing aan die volgens hen ”de enige oplossing” betreft.  Met grote internationale investeringen in hernieuwbare energiebronnen, moet er veel meer energie worden opgewerkt uit bijvoorbeeld de zon en de wind.

Toch is ook dat nog lang niet genoeg om de huidige energiecrisis en de klimaatcrisis aan te pakken. Birol zegt dat alleen een enorme toename dit kan bewerkstelligen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven