Dimitri (23) leeft expres zo ongezond mogelijk

Dimitri (23) leeft expres zo ongezond mogelijk

De 23-jarige Dimitri van Tuijl is een apart experiment begonnen. De jongen leeft al 2 weken zo ongezond mogelijk.

Overgewicht

De meeste mensen proberen zich dagelijks aan ‘de schijf van vijf’ te houden. Proberen inderdaad, want niet iedereen lukt dat op dagelijkse basis.

Het aantal mensen met overgewicht in Nederland neemt steeds sneller toe. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het compleet de verkeerde kant op.

In het jaar 2000 kampte zo’n 43 procent van de Nederlandse bevolking met overgewicht. In 2021 lag dit percentage al op 50 procent. Een zorgwekkende ontwikkeling dus.

Van die 50 procent, lijdt 15 procent aan ernstig overgewicht, oftewel obesitas.

Dimitri

Dimitri van Tuijl is zich wild geschrokken van de cijfers. Om die reden heeft nu besloten om zo ongezond mogelijk te gaan leven.

Dimitri (23) leeft expres zo ongezond mogelijk

Zo eet hij geen groeten en fruit, slaat hij water zoveel mogelijk over en beweegt hij ook zo min mogelijk. Dit alles met een doel. Dimitri wil mensen bewust maken van wat een ongezonde leefstijl met je lichaam doet.

Niet doorslaan

”Het is niet bedoeld om dikke mensen te bashen”, zo vertelt hij tegen RTL Nieuws. ”Voor mijn experiment at ik zelf ook niet altijd gezond.”

”Ik ben 23 jaar en vreet alles wat los en vast zit. Maar het gaat erom dat je er niet in doorslaat. En ik sport doordeweeks. Ik denk dat balans de sleutel is.”

Balans weg

Mooi dat hij erover begint, want momenteel is de balans bij Dimitri ver te zoeken. Hij beweegt maximaal twintig minuten per dag en drinkt maar 0,5 liter water.

”Wanneer ik ’s nachts wakker wordt, grijp ik meteen naar een fles Fanta.” Zijn ongezonde leefstijl laat zijn sporen achter. ”Ik ben al drie kilo aangekomen.”

”Ik voel me een compleet wrak en ben erg geschrokken. Ik had er rekening mee gehouden dat ik verschillen zou zijn, maar het komt hard aan.”

Mentaal kapot

Dimitri pleegt niet alleen roofbouw op zijn lichaam. Ook mentaal gaat hij er compleet aan onderdoor. ”Ik ben snel afgeleid, mijn concentratie is er niet meer.”

”Ook kan ik niet goed meer uit mijn woorden komen en slaap slecht. Ik word drie keer wakker per nacht. Dat had ik eerst nooit.”

Leven omgooien

Nu hij twee weken heeft afgezien, gaat hij zijn leven weer omgooien. ”Ik ga nu laten zien hoe ik na afloop weer gezond eet en sport.”

Dimitri heeft overigens een samenwerking geregeld met voetbalclub FC Groningen. ”De club wilde alleen meewerken als ik ook laat zien hoe ik er weer uitkom, met hulp van een sportcoach en een voedingsschema.”

Scroll naar boven