Diëtist verklapt: drink deze alcohol om af te vallen

De zomer zit er weer bijna op, dus grote kans dat je op vakantie weer een paar overtollige kilootjes hebt opgedaan. Wil je deze herfst afvallen, maar niet de alcohol compleet overboord gooien? Dit zijn de drankjes die je wél kunt blijven drinken. 

Alcohol

Vooropgesteld: alcohol is niet gezond voor je en alcohol heeft een negatieve impact op je vetverbranding. Dat zegt diëtist Desiré van der Kruk in vrouwenblad Libelle. Ook zegt ze dat de gemiddelde Nederlander dagelijks slechts één glas alcohol zou moeten drinken, en idealiter eigenlijk helemaal zou moeten stoppen.

Diëtist verklapt: drink deze alcohol om af te vallen

Schadelijk

Van der Kruk legt uit dat hoewel één dagelijks glas alcohol mogelijk geen grote invloed heeft op gewicht, het wel het risico op kanker kan vergroten. Dat komt vooral vanwege de schadelijke stof aceetaldehyde die ontstaat bij de afbraak van alcohol. Aceetaldehyde kan DNA-beschadiging veroorzaken en het herstel ervan belemmeren, wat dan weer leidt tot een vertraagde vetverbranding en de opslag van energie in lichaamsvet, vooral rond de buik.

Ongezonde keuzes

Alcoholische drankjes bevatten bovendien calorieën en dat zorgt natuurlijk ook voor gewichtstoename.  Bovendien gaat het drinken van alcohol vaak hand in hand met ongezond eten, zoals snacks. Van der Kruk benadrukt dan ook dat alcohol vaak het begin is van meer ongezonde keuzes.

Buikvet

Onderzoek onder bierdrinkers toont aan dat dagelijkse consumptie van 500 milliliter bier sterk geassocieerd wordt met buikvet. Een ander onderzoek wijst uit dat vier glazen alcohol of meer verband houden met een toename van buikvet, waarbij het effect het minst is bij mensen die slechts één glas alcohol per dag of minder drinken.

Lijstje

Voor degenen die af en toe tóch van een drankje met alcohol willen genieten, heeft Van der Kruk een lijst samengesteld met dranken met de minste calorieën. En hier komen ze: champagne, droge witte wijn, rosé, gin-tonic (met light-tonic), rum-cola (met cola zero of cola light) en vodka-lime spritz. Proost!

Scroll naar boven