Dieske Kruisselbrink uit Malden heeft een opmerkelijk verhaal te vertellen. De vrouw doet haar behoefte al maandenlang in de woning van haar buren. Als ze in de nacht moet plassen, doet ze dat in de tuin. ”Ik kan gewoon niet anders.”
De Maldense woont in een van de tiny houses aan de Droogsehof. De reden waarom Diekse haar behoefte bij de buren doet, heeft te maken met de riolering.
Geruime tijd was het heel erg vervelend. Dieskes woning was doordrenkt van de rioollucht en het water in de wc stroomde heel langzaam weg.
Poep drijft
Begin dit jaar gaat het volledig mis in de woning. ”Het water liep niet meer weg en de poep dreef net onder de rand van de toiletpot.”
”Uit de buis achter de pot lekt ook nog steeds vies water de vloer op, en in een kastje in het badkamertje stinkt het enorm. De handdoekken stinken daardoor naar het riool. Je schaamt je gewoon voor bezoek.”
Poepen bij de buren
Afgelopen vrijdag deed Dieske haar wc-bril voor het eerst in dagen weer eens omhoog. Er steeg direct een vieze walm op. In de pop ligt opgedroogd toiletpapier. Ze trekt het niet door, omdat ze bang is dat het nog erger wordt.
Al maanden doet Dieske haar grote boodschap in de woning van haar buren. Ook bij andere buren mag ze poepen. ”Ik heb zelfs een steutel van iemand.”
In de winter was het wel heel erg. Tijdens temperaturen van -5 zat Dieske gehurkt in haar tuin te plassen. ”Dat is niet leuk.”
Meerdere woningen
Tegen het Algemeen Dagblad vertelt de vrouw dat ze haar verhaal doet namens alle buren. Er schijnen grote problemen te zijn in en rond de 18 tiny houses.
Niemand doet wat
Maarten Burgers, die er ook woont, beaamt dat er al heel lang gedoe is. ”De helft van de bewoners had al meteen last van de stank. We meldden het bij de beheerder, maar er werd nooit wat aan gedaan. Ja, een keer. Toen werd er gegraven en bleek de afvoer compleet verzakt.”
De beheerder is daarnaast ook slecht bereikbaar en als hij antwoordt, legt hij de schuld bij de bewoners. ”Moeten ze maar geen natte doekjes in de wc gooien.”
Rioleringsbedrijf
Inmiddels is er een rioleringsbedrijf langsgekomen. De conclusie die is getrokken is dat er van de afvoer in, onder en ook buiten de huisjes geen jota klopt.
Oplossing
De manager van Beheer Solutions, het bedrijf dat Droogsehof sinds januari in beheer heeft, herkent de problemen. ”Ik doe mijn stinkende best, maar ik snap dat het te lang duurt.”
”We dachten eerst dat het aan het bedrag van de bewoners lag. De putten zaten altijd vol doekjes en maandverband. Maar vorige maand zat het riool na een ingreep alweer snel vol. We gaan het oplossen, al moet de hele wijk ervoor open”, aldus de manager.
Dieske en Maarten hebben daar helemaal geen vertrouwen in. ”Er komen meer tiny houses in Malden. Laat dit een les zijn voor andere projecten.”