Dierentuin Charkov in groot gevaar, evacueren geen optie meer

Dierentuin Charkov

In het Oekraïense Charkov lopen niet alleen mensen groot gevaar. Ook de dieren uit de plaatselijke, pas gerenoveerde, Kharkiv Zoo verkeren in een acute noodsituatie. Nu evacuatie uit het oorlogsgebied uitgesloten is en de toevoer van voedsel steeds verder wordt afgesneden, lijkt het hoe dan ook uit te draaien op een tragisch einde voor de hulpeloze en onschuldige dieren.

Verzorgers niet meer naar huis

Volgens de Nederlandse zoo-expert Marjo Hoedemaker is de situatie dusdanig schrijnend, dat verzorgers inmiddels dag en nacht bij de dieren verblijven. ‘’Ze gaan niet meer naar huis omdat ze niet weten of ze dan nog terug kunnen keren naar de zoo. De machteloosheid is er enorm.’’

Evacueren is geen optie

Volgens Hoedemaker is het in veiligheid brengen van de dieren geen keuzemogelijkheid. ‘’Het land is in oorlog. De bezetter zal het een zorg zijn of er ergens een leeuw of aap verhongert. Je kunt niet zomaar een hele dierentuin verhuizen. Bovendien, waar moet je met de dieren naartoe?”

 

Duivels dilemma

Hoewel er geld wordt ingezameld door de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA), geeft dat geen enkele garanties. Met geld kun je de dieren immers ook niet evacueren. De verzorgers staan dan ook voor een duivels dilemma dat niet alleen hun, maar ook onze dierenharten in tienduizend stukjes breken.

Ofwel zij kijken toe hoe de dieren uiteindelijk zullen verhongeren. De tweede optie is dat de dieren (dodelijk) gewond raken door een bom. Mogelijkheid nummer drie is het noodgedwongen afschieten van de dieren. Wat is dit pijnlijk, mensen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven