Dierenarts: Dit is de enige manier waarop je je hond kunt voorbereiden op vuurwerk

golden retriever lying on floor

Hoewel de jaarwisseling nog wel eventjes duur is het essentieel om nu al stappen te ondernemen wanneer jouw huisdier angstig is voor vuurwerk.

Op tijd beginnen

Dat stelt Ineke van Herwijnen, een docent aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. “Het is van groot belang om op tijd te beginnen”, benadrukt ze.

Dog

Van Herwijnen legt aan Hart van Nederland uit dat vuurwerkknallen verschillende effecten kunnen hebben op huisdieren.

“Sommige huisdieren kunnen zo bang zijn dat ze niet meer naar buiten willen gaan, wat ook betekent dat ze hun behoefte niet doen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen.”

Voorbereidingstijd

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de dieren zo vroeg mogelijk voor te bereiden op de jaarwisseling. “Het is het beste om nu al contact op te nemen met een dierenarts of een gediplomeerde gedragsdeskundige.

Deze voorbereidingstijd is nodig als je overweegt ondersteunende middelen, zoals voedingssupplementen of medicatie, te geven. Soms kost het tijd voordat deze middelen effectief zijn.”

short-coat brown dog lying on blue and white striped bedspread

Als advies stelt de universitair docent voor om een ruimte te creëren voor je huisdier waar geen lichtflitsen naar binnen komen.

“Dus trek de gordijnen dicht. Probeer bovendien een locatie te kiezen waar je minder geluiden hoort. Het kan helpen om de radio of televisie aan te zetten voor achtergrondgeluid.”

In stapjes

Volgens hondentrainer Arvin van Putten is het het beste om al in februari te beginnen met het trainen van je hond. “Dit vergt tijd, en de training verloopt geleidelijk.”

Met alledaagse voorwerpen zoals boeken en bakstenen laat hij honden wennen aan harde geluiden. “Elke keer ga je een stap verder.”

Arvin benadrukt dat het belangrijk is dat niet iedereen dit zelf met hun huisdier probeert, omdat dat het tegenovergestelde effect kan hebben. “Deskundige begeleiding is essentieel.”

Scroll naar boven