Deze wasmachine fout maakt bijna iedereen en kost klauwen met geld

Wist je dat een kleine fout bij het gebruik van je wasmachine je ongemerkt extra geld kan kosten? Een verkeerde keuze in wasprogramma’s kan leiden tot onverwacht hoge energierekeningen. Veel mensen kiezen automatisch voor korte wasprogramma’s, denkend dat ze energie besparen. Maar is dat wel zo?

Korte vs lange wasprogramma’s: Een vergelijking

Korte wasprogramma’s lijken efficiënter omdat ze minder tijd in beslag nemen. Toch is dit een misvatting. In werkelijkheid kunnen deze programma’s tot 50% meer energie verbruiken dan langere. De reden? De wasmachine moet harder werken om in minder tijd dezelfde reiniging te bieden.

Een standaardprogramma op je wasmachine is ontworpen voor optimale efficiëntie. Het gebruikt zorgvuldig afgemeten hoeveelheden water en energie om je kleding effectief te reinigen. Bij korte programma’s verbruikt de machine meer energie om dezelfde resultaten te bereiken.

Impact op wasresultaten

Niet alleen verbruiken snelle programma’s meer energie, maar ze kunnen ook minder effectief zijn in het schoonmaken van je kleding. Een grondige reiniging vereist tijd voor weken en draaien, iets wat snelle programma’s niet altijd bieden. Bovendien zijn sommige wasmiddelen ontworpen om beter te presteren over langere wascycli.

Wanneer kies je voor korte programma’s?

Voor kleine, minder vuile wasjes kan een kort programma soms efficiënt zijn. Maar let op: kies hier niet onnodig vaak voor. Op de lange termijn kan dit meer kosten dan je denkt.

Besparen op je energierekening

Door bewuster om te gaan met je wasmachine-instellingen, kun je besparen op je energierekening. Gebruik standaard lange programma’s voor de meeste wasbeurten en kies zorgvuldig wanneer een kort programma gepast is.

Scroll naar boven