Deze vliegmaatschappij gaat vanaf nu de passagiers wegen voor vertrek

Het was lange tijd tegen alle normen en waarden is, maar de Finse vliegtuigmaatschappij Finnair gaat het nu echt doen: passagiers wegen voor vertrek. Als je met deze airline vliegt, dien je dus op de weegschaal te gaan staan.

Passagiers wegen

Tot op heden werd alleen bagage gewogen. Zoals je weet mag je ruimbagage vaak maximaal 20 of 23 kilo wegen. Wanneer het zwaarder is, zul je er spullen uit moeten halen. Of je dient een extra koffer bij te boeken.

Deze vliegmaatschappij gaat vanaf nu de passagiers wegen voor vertrek

Maar dat passagiers nu ook gewogen gaan worden is nieuw. Sinds afgelopen maandag dienen passagiers op de luchthaven van Helsinki plaats te nemen op een weegschaal.

Dit wordt niet gedaan om te bepalen of iemand te zwaar is, maar om ‘in te schatten hoeveel gewicht het vliegtuig meeneemt’ de lucht in.

Maximale lading

Het is namelijk zo dat elk vliegtuig een maximale lading kent om veilig te kunnen vliegen. In het verleden werd uitgegaan van een gemiddeld gewicht voor elke passagier. Inmiddels is dat dus niet meer zo, en zal er specifiek gegeken worden naar wat je weegt.

Het wegen gebeurt overigens op vrijwillige basis. Van dwang is volgens Finnair geen sprake. De maatschappij benadrukt ook dat ‘dikkere passagiers’ niet bij hoeven te betalen omdat ze meer gewicht met zich meedragen. Ook worden de cijfers discreet behandeld.

Het gewicht van een passagier wordt wel genoteerd. De cijfers worden overhandig aan de Traficom. Dat is de Finse autoriteit op het gebied van transport. Aan de hand van de cijfers gaan zij een nieuw gemiddeld gewicht berekenen, aldus de Telegraaf.

Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties op Facebook en deel dit bericht zodat meer mensen het kunnen lezen.

Scroll naar boven