Ben jij iemand die de kassabon bij een supermarkt nooit checkt? Dat kun je bij Albert Heijn en Jumbo vanaf nu maar beter wel doen. De Consumentenbond heeft namelijk steekproeven gehouden en heeft geconcludeerd dat deze twee supermarkten meer betalen voor aanbiedingen dan staat aangegeven op het prijskaartje.

De Consumentenbond heeft voor haar onderzoek vestigingen van Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus bezocht. Zij hebben de prijzen van 90 aanbiedingen gecontroleerd. Jumbo en Albert Heijn scoorden dramatisch, terwijl Lidl en de Aldi juist uitstekend uit de test kwamen.

‘Oplichting’

Sandra Molenaar is directeur bij de Consumentenbond en kwalificeert de fouten als ‘onacceptabel’. Eens te meer omdat het klanten letterlijk een hoop extra geld kan kosten.

Zo betaal je bij Albert Heijn voor batterijen aan de kassa €8,99, terwijl het prijskaartje op het kartonnen display in de winkel €5,39 aangaf. En bij een Jumbo stond er €5,99 op de kassabon voor gerookte zalm, terwijl een groot bord in de winkel met ‘Altijd Lage Prijs’ €4,99 beloofde.

Supermarkten erkennen fouten

Zowel de Albert Heijn, Jumbo en Plus laten weten de resultaten van het onderzoek zeer serieus te nemen. Ze erkennen dat er fouten worden gemaakt en willen hun levens beteren. Omdat de Consumentenbond hen die kans wil bieden, is er geen melding gedaan bij de toezichthouder.

Als tegenprestatie hoopt de Consumentenbond dat de supermarkten die slecht scoorden, geld willen doneren aan de voedselbank.