Deze populaire vakantielanden krijgen de zwaarste storm in 50 jaar: ”Ga er niet heen!”

KNMI meldt extreem noodweer: ''Het gaat helemaal los''

Heb jij deze week een tripje geboekt naar Scandinavië en de Baltische Staten, of verblijf je er al? Dan moet je rekening houden met noodweer van ongekende proporties. De komende dagen wordt het meest hevige noodweer verwacht van de laatste 50 jaar.

Storm Hans

Het gaat om ‘Storm Hans’. Inwoners van Zweden en Noorwegen hebben momenteel te maken met zware regenval. Ook het luchtverkeer, treinverkeer en veerboten ondervinden enorme hinder.

In Zweden is gisteren zelfs een complete trein ontspoord door de harde wind. De passagierstrein ontspoorde in Hudiksvall, dat zo’n 300 kilometer van Stockholm ligt.

Aan boord zaten honderden passagiers. Er werd gevreesd voor het ergste, maar wonder boven wonder vielen er slechts drie gew0nden.

Code rood

De komende dagen worden volgens meteorologen pas echt pure h0rror. In Zweden is code rood afgekondigd. Er wordt nu gerekend op het ‘hevigste noodweer in 50 jaar tijd’.

Op meerdere dagen deze week zou in slechts 24 uur evenveel regen kunnen vallen als in een hele maand tijd. Eergisteren is het totaal uit de hand gelopen.

In het landen werden meer dan 25.000! blikseminslagen geregistreerd. In Malmö viel de stroom uit, waardoor zo’n 5.000 gezinnen niets meer konden.

Noorwegen ook

Ook in Noorwegen is code rood afgekondigd tot en met volgende week dinsdag. ”We staan aan de vooravond van noodweer dat we meer dan 25 jaar niet hebben gezien.”

De Noorse minister-president Jonas Gahr Støre wijt het allemaal aan klimaatverandering. ”Dit is het gevolg hiervan. Er kan 35 liter water per vierkante meter, per uur vallen.”

Zowel Zweden als Noorwegen roept inwoners op hun huizen niet te verlaten. Enkel wanneer dan (medisch) noodzakelijk is. ”Thuiswerken is ons dringende advies.”

Zuidelijker

In Denemarken wordt het wat minder ernstig, maar ook daar worden zware regenval en krachtige wind verwacht. Ook zijn er overstromingen voorspeld. In Finland worden later deze week zware stormen verwacht. Het land zet zich momenteel al schrap voor wat er komen gaat.

Duitsland en Polen

Ook Duitsland en Polen treffen voorbereidingen. De Deutscher Wetterdienst heeft code oranje afgekondigd voor stormweer in Noord-Duitsland. Ferry’s op de Baltische Zee varen niet meer.

In Litouwen is het ook niet best. In de noordelijke stad Žagarė is een vrouw omgekomen nadat er een boom op haar viel. In Estland en Litouwen zijn talloze gebouwen beschadigd geraakt. Inwoners zaten uren zonder stroom nadat deze compleet is uitgevallen.

Scroll naar boven