Deze landen willen dat willen dat Rutte de nieuwe NAVO-baas wordt

De steun voor Mark Rutte, onze demissionaire premier, om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, groeit. Belangrijke landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben hun steun uitgesproken. Dit nieuws volgt op berichten dat ook Frankrijk achter Rutte staat.

Amerikaanse steun

Joe Biden, de president van de Verenigde Staten, heeft openlijk zijn steun voor Rutte uitgesproken. Volgens bronnen dicht bij de Amerikaanse regering ziet Biden in Rutte een sterke leider en een persoon die het belang van de NAVO diep begrijpt.

Europese steun

Niet alleen Amerika, maar ook Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland steunen Rutte. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben beiden hun waardering voor Rutte’s ervaring in defensie en veiligheid uitgesproken. Ze zien hem als een geschikte kandidaat om de alliantie sterk en alert te houden.

Frankrijk zegt ook ‘ja’

De steun voor Rutte breidt zich verder uit met Frankrijk, dat volgens berichten ook achter zijn kandidatuur staat. Dit zou betekenen dat meer dan twintig NAVO-lidstaten Rutte zien zitten als de volgende secretaris-generaal.

Andere kandidaten

Ondanks de brede steun voor Rutte, waren er ook andere namen in de race. De Deense premier Mette Frederiksen en de Estse premier Kaja Kallas, alsook de Letse minister Krisjanis Karins, toonden interesse. Echter, Frederiksen heeft aangegeven geen voordracht als NAVO-chef te willen.

Wat betekent dit voor Rutte?

In juli kondigde Rutte aan dat hij de Nederlandse politiek zou verlaten na de vorming van een nieuw kabinet. Zijn mogelijke vroege vertrek om Jens Stoltenberg op te volgen als secretaris-generaal van de NAVO zou een nieuwe fase in zijn carrière betekenen.

Met steun van meerdere belangrijke NAVO-lidstaten lijkt Rutte een sterke kandidaat voor de positie. Zijn ervaring en respect binnen de alliantie plaatsen hem in een unieke positie om de leiding over te nemen in een tijd waarin de NAVO voor grote uitdagingen staat.

Scroll naar boven