Denemarken heeft als eerste Europese land tegen Syrische migranten gezegd dat ze moeten terugkeren naar hun land van herkomst omdat het daar nu veilig voor hen is.
Het Scandinavische land heeft 94 Syrische vluchtelingen hun verblijfsvergunning ontnomen nadat het had vastgesteld dat Damascus en omgeving veilig zijn.
De migranten zullen naar deportatiekampen worden gestuurd maar zullen niet gedwongen worden om te vertrekken. Maar volgens rechtengroeperingen probeert de regering migranten geen andere optie te geven dan uit eigen beweging terug te keren naar Syrië.
Mattias Tesfaye, de Deense minister van immigratie, zei vorige maand dat het land vanaf het begin “open en eerlijk” is geweest tegenover vluchtelingen uit Syrië.
“We hebben de Syrische vluchtelingen duidelijk gemaakt dat hun verblijfsvergunning tijdelijk is. Die kan worden ingetrokken als bescherming niet langer nodig is”, zei hij volgens The Daily Telegraph.
Zijn opmerkingen kwamen toen Denemarken de delen van Syrië die veilig worden geacht voor mensen om naar terug te keren uitbreidde met het zuidelijke Rif Dimashq gouvernement.
“We moeten mensen bescherming bieden zolang dat nodig is. Maar als de omstandigheden in het land van herkomst verbeteren, moet een voormalige vluchteling naar huis terugkeren en daar opnieuw een leven opbouwen”, zei hij.
De Deense sociaal-democratische regeringspartij, die centrum-links is, heeft een fel anti-immigratiestandpunt ingenomen in een poging om uitdagingen van rechtse partijen af te weren.
Premier Mette Frederiksen heeft beloofd zich te richten op “nul” asielzoekers die in het land een verblijfsvergunning aanvragen.
Terwijl Duitsland eerder had bepaald dat criminelen naar Syrië kunnen worden gedeporteerd, is Denemarken het eerste land in Europa dat zegt dat vluchtelingen kunnen worden teruggestuurd.
De beslissing van Denemarken over het gouvernement Rif Dimashq betekent nu dat van nog eens 350 Syriërs die in het land verblijven, de tijdelijke beschermingsvergunning opnieuw zal worden beoordeeld.
Dit komt bovenop de ongeveer 900 vluchtelingen uit Damascus van wie de zaak vorig jaar werd heropend.